Home Candidate Experience Vacatureteksten in de zorg? Die zijn zorgwekkend slecht geschreven

Vacatureteksten in de zorg? Die zijn zorgwekkend slecht geschreven

396 keer
1
zorg

Terwijl alom moord en brand wordt geschreeuwd over de tekorten in de zorg, blijkt de kwaliteit van de vacatureteksten in de sector zorgwekkend slecht en structureel onder het Nederlands gemiddelde.

Dat blijkt uit recente analyses van de VacatureVerbeteraar onder liefst 242.341 vacatures. Op een schaal van 0 tot 100 haalde de gemiddelde vacaturetekst in Nederland een score van 23,0 punten. De vacature in de zorg bleef daar met een gemiddelde score van 20,9 behoorlijk bij achter.

Ontwikkeling score VacatureVerbeteraar zorg

Een gemiste kans voor de sector

Universitair ziekenhuizen scoren overigens iets beter (25,0) en ook vacatureteksten voor starters blijken relatief beter naar de doelgroep toe te worden geschreven (27,6). Maar ook hier blijft de score dus behoorlijk laag, ziet ook Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, verantwoordelijk voor de analyses. En dat noemt hij: een gemiste kans voor de hele sector. ‘Een goed geschreven vacaturetekst leidt tot wel 12,5 keer meer sollicitaties bij dezelfde mediamix. Als je het mij vraagt een grote kans om je wervingsbeleid te verbeteren.’

De kwaliteit van de werving is cruciaal

Organisaties in de zorg doen tegenwoordig van alles om het personeelstekort in de sector aan te pakken. Des te verrassender dat de kwaliteit van de werving, en meer specifiek die van de vacaturetekst, nog zo weinig aandacht lijkt te krijgen, stelt Waasdorp. ‘Er zijn inmiddels vele voorbeelden van zorginstellingen die minder schaarste en wervingsproblemen ervaren sinds ze de kwaliteit van hun werving hebben verbeterd. Dit resulteert in meer sollicitaties en meer interne mobiliteit. Ook wordt dan de totale markt vergroot, omdat herintreders en spijtoptanten worden geactiveerd en actieve baanzoekers niet worden ontmoedigd.’

‘zorginstellingen genoeg die minder problemen ervaren sinds ze hun werving verbeterden’

Welzin, Amaris en De Trans scoren het best

De VacatureVerbeteraar is een tool die met name snel kan checken of vacatureteksten aansluiten bij de wensen van de doelgroep voor wie ze geschreven zijn. De analyses zijn uitgevoerd op vacatures uit oktober 2017. ‘Winnaars’ in die maand zijn de vacatureteksten voor Verzorgende IG/Verpleegkundige Niveau 4, Wijkverpleegkundige en Begeleider van respectievelijk WELZIN, Amaris en De Trans. Die teksten zijn het best gericht op de doelgroep, met scores ruim boven de 70.

Vooral jeugdzorg blijft flink achter

Uitgesplitst naar subsector valt op dat juist vacatures voor personeel in de jeugdzorg uitermate slecht worden geschreven. Zorgwekkend, zegt Waasdorp, ‘aangezien wachtlijsten voor jeugdzorg blijven groeien en er juist hier een sterk tekort is aan gekwalificeerd personeel.

Top-5: Kwaliteit zorgvacatures per subsector

Ranking Subsectoren in de zorg Vacaturescore
1
Universitair ziekenhuis
25
2
Geestelijke gezondheidszorg
22
3
Gehandicaptenzorg Verpleeg-, verzorgingshuis
21
4
Welzijn en maatschappelijke dienstverlening
19
5
Jeugdzorg
12

 

Zelf betere teksten schrijven?

Intelligence Group organiseert in 2018 een aantal webinars rondom de VacatureVerbeteraar. Daarin komen onder meer de volgende vragen aan de orde:

  • Welke functies biedt de VacatureVerbeteraar?
  • Waar moet u opletten bij het doelgroepgerichter schrijven van vacatures?
  • Wat houdt de score van de VacatureVerbeteraar in?
  • Welke factoren dragen het meest bij aan deze score?
  • Is het mogelijk om een verbeterde vacaturetekst opnieuw te laten beoordelen?

Inschrijven? Dat kan hier.

Lees ook:

1 REACTIE

  1. De vraag is wel of een betere vacaturetekst hier het probleem van de tekorten gaat oplossen. Het imago van de zorg (als werkgever) staat al jaren onder druk. Zie ook het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers. De problematiek is m.i. veel complexer. Dat vraagt om een geïntegreerde aanpak. De vacaturetekst speelt daar wel een rol in maar het is slechts een klein radartje in de totale werving en selectie-aanpak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here