Vacaturetestdagen: Meer dan de helft van vacatureteksten scoort onvoldoende!

Redactie Op 24 maart 2009
Gem. leestijd 2 min 2451x gelezen
Deel dit artikel:

boeien

Werkgevers zijn duidelijk over wie ze willen, maar onduidelijk over wat ze te bieden hebben. Dat blijkt uit de in januari gehouden Vacaturetestdagen waarbij 405 vacatures zijn onderzocht. Ruim de helft van de onderzochte vacatures (52%) scoort een onvoldoende, namelijk een 5,5 of lager.
Opvallend is dat bij 72 procent van de vacatures een plaatsings- en sluitingsdatum ontbreekt, wat in de praktijk betekent dat er een substantieel lagere conversie naar daadwerkelijk solliciteren plaatsvindt. Daarnaast blijkt dat werkgevers in hun vacatureteksten vrij goed weten aan te geven wie ze zoeken, maar weinig doen om de beoogde kandidaten te verleiden. Dit blijkt uit de analyses die initiatiefnemer Campaign Group naar aanleiding van de Vacaturetestdagen heeft gemaakt. De vacatures zijn getest op 13 verschillende aspecten, onderverdeeld in 5 dimensies.

Gemiddelde score per dimensie:

1. Wie (wie zoekt de organisatie) 6,0
2. Wat (omschrijving baan en werkgever) 5,3
3. Aantrekkelijkheid (opmaak en vormgeving) 5,2
4. Waarom (aanbod werkgever) 5
5. Waar & wanneer (call to action) 4,9

‘Het toevoegen van een call to action en inspelen op beweegmotieven zijn basisvoorwaarden om de beoogde kandidaten in beweging te krijgen en om de conversie naar solliciteren te optimaliseren’, aldus Anne-Britt Petri, directeur Campaign Group. ‘Werkgevers laten ongelofelijk veel mogelijkheden liggen om het rendement op hun wervingsinspanningen te verbeteren. In het komende jaar zullen we zien dat mensen steeds minder bereid zijn te hoppen van baan naar baan. Het echte talent blijft zitten. Om deze groep te bereiken en bewegen is een goede vacaturetekst onontbeerlijk.’

Beoordelingsrapport

Alle deelnemers aan de Vacaturetestdagen ontvingen op 2 februari – de dag van de lancering van Campaign Group – allen een individueel beoordelingsrapport van hun ingestuurde vacature. Bekijk hier een voorbeeld van een beoordelingsrapport. In dit rapport ziet u fictieve scores van een fictieve vacature, met tips en trucks.

Meer weten?
Alles lezen over de resultaten van de Vacaturetestdagen? Klik hier

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners