Beter aansprekende vacatureteksten? Check ze nu online

Peter Boerman Op 03 oktober 2016
Gem. leestijd 2 min 2221x gelezen
Deel dit artikel:
Beter aansprekende vacatureteksten? Check ze nu online

Je vacatureteksten beter laten aansluiten bij de wensen van je doelgroep? Dan kun je ze nu officieel laten doormeten.

Na een testperiode van zo’n 10 weken, is recent de VacatureVerbeteraar live gegaan, een tool waarmee werkgevers hun vacatureteksten kunnen laten scannen en meteen kunnen verbeteren.

Drivers en wensen in kaart

De tool kijkt aan de ene kant naar welke drivers, beweegmotieven en wensen de doelgroep van de vacature heeft. Aan de andere kant wordt gekeken in hoeverre die aspecten ook zijn terug te vinden in de vacaturetekst, of dat er juist te veel in staat. Daar rolt een praktisch advies uit om de tekst (nog) beter te laten aansluiten op de gewenste kandidaten.

Door meer dan 200 mensen getest

De VacatureVerbetaar, een initiatief van Intelligence Group en Jobdigger, ondersteund door 7U, is de afgelopen periode al door meer dan 200 mensen getest, met meer dan 2.000 vacatures. De initiatiefnemers hebben speciaal hiervoor een eigen algoritme geschreven. Dit algoritme matcht de inhoud van vacatureteksten met de belangrijkste en meest onderscheidende pullfactoren en arbeidsvoorwaarden van de beoogde kandidaten.

Gebouwd in meer dan 1 jaar

“Meer dan een jaar hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van ons algoritme dat de Big Data van Jobdigger en Intelligence Group verbindt”, aldus Erik Leerkes, mede-oprichter van Jobdigger. “Met de VacatureVerbeteraar kunnen we samen de steeds flexibeler arbeidsmarkt beter bedienen. We brengen vraag en aanbod ermee dichter bij elkaar.”

“Meer dan een jaar hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van dit algoritme”

Bijna 4 miljoen teksten doorgemeten

Sinds 1 januari hebben de partijen van bijna 4 miljoen vacatureteksten gemeten in hoeverre zij matchen met de doelgroepwensen. Op basis van deze scores willen ze de komende maanden rankings publiceren. Daarin komen bijvoorbeeld de bedrijven, beroepsgroepen en sectoren die het meest doelgroepgericht hun vacatures schrijven.

Gevoel van urgentie creëren

“Het is ons streven om het gevoel van urgentie te creëren dat vacatureteksten echt beter geschreven moeten worden”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group. “Anderzijds willen we ook vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter bij elkaar brengen. Daarvoor willen we de komende maanden ook nog meer dan de kwaliteit van de teksten toevoegen aan de VacatureVerbeteraar.”

“Vacatureteksten moeten echt beter geschreven worden”

Ook koppeling met ATS-systemen volgt snel

Op www.vacatureverbeteraar.nl kunnen aanbieders van vacatures een account aanmaken. Daarmee kunnen ze testen in hoeverre hun vacatures aansluiten bij de wensen van de doelgroep. De komende weken wordt het algoritme ook gekoppeld aan de recruitmentsystemen van onder andere Otys, Carerix, Hireserve en Blue Carpet. Ook zogeheten ‘multiposters’ volgen snel. Daarmee krijgen recruiters automatisch feedback over mogelijke verbeteringen in de tekst, zodat ze  doelgroepgerichter kunnen werven.

Bekijk de demo:

Zelf meteen betere teksten schrijven?

Zelf meteen betere teksten schrijven voor je vacatures? Volg dan in november de training Schrijven van vacatureteksten bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Velen gingen je al voor.

Foto boven

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners