Vacaturevolume reden tot optimisme? Een top 10

Werf& gastredacteur Op 09 december 2013
Gem. leestijd 2 min 2441x gelezen
Deel dit artikel:

Het aantal vacatures is in de maanden september tot en met november met 9 procent gestegen ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dat blijkt uit cijfers van  arbeidsmarktanalysetool Jobfeed van Textkernel. Vooral D-reizen, Blokker en Mediamarkt tonen een opvallende stijging. Het volume van nieuw geplaatste vacatures ligt echter nog wel 4 procent onder het niveau van dezelfde periode in 2012.

Groter herstel na zomerdip, reden voor optimisme?

Vorig kwartaal meldden we een mogelijk lichtpuntje. Het vacaturevolume in de zomerperiode daalde niet voorbij het niveau van de winterperiode, wat voorgaande keren wel het geval was. Dit kwartaal geeft opnieuw reden tot optimisme. De grafiek hieronder laat zien dat het aantal geplaatste vacatures in de afgelopen drie maanden hoger ligt dan het aantal vacatures in de periode maart-mei. Voor het eerst in de afgelopen twee jaar is het vacaturevolume niet verder gedaald. Zou de vacaturemarkt aan het stabiliseren zijn?

Aantal vacatures* per periode van drie maanden tussen juni-aug 2011 en sept-nov 2013. Bron: Jobfeed.

Top 10: PostNL en Randstad op nummer 1

Elk kwartaal tonen wij de top 10 van werkgevers en intermediairs op basis van het aantal unieke vacatures geplaatst in de afgelopen drie maanden. Hieronder vindt u de nieuwste ranglijst, met tussen haakjes de ranking van de voorgaande periode.

ORGANISATIE Intermediair
PostNL (1) Randstad (1)
KPN (2) Start People (2)
Philips (5) Adecco (4)
Jumbo Supermarkten (4) Tempo-Team (3)
Blokker (19) Creyf’s Uitzendbureau (7)
Rabobank (3) Unique Uitzendbureau (5)
ING (8) Olympia Uitzendbureau (11)
D-reizen (-) Brunel (8)
Media Markt (23) Continu (9)
Cofely (9) Zorgwerk (6)

Top 10 directe werkgevers en intermediairs. Gerangschikt naar aantal unieke vacatures* in de periode september ’13 – november ’13 (positie juni ’13 – augustus ’13)*. Bron: Jobfeed.

D-reizen, Blokker en Mediamarkt opvallende stijgers

D-reizen is een opvallende verschijning in de top 10. D-reizen heeft in de afgelopen 3 maanden ruim 200 vacatures geplaatst, ten opzichte van slechts 11 in het kwartaal ervoor. Ook Blokker en Mediamarkt laten een flinke stijging zien. Rabobank en KPN tonen een daling, maar horen nog wel bij de top 10. Aan de kant van de intermediairs is Adecco geklommen naar de derde plek. Zorgwerk, vorige keer belicht als grote stijger, heeft dit niet kunnen volhouden en na een daling van 31% uit de top 10 verdwenen.

*Sinds enkele maanden maakt Jobfeed onderscheid in het type vacature. Ranglijsten worden nu samengesteld op basis van het aantal unieke ontdubbelde vacatures exclusief vrijwilligerswerk, stages, bijbanen en franchises.

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel vacaturebanken per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed, de arbeidsmarktanalysetool voor HR professionals. Jobfeed verzamelt wekelijks ruim 58.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen, ontdubbelt en categoriseert de vacatures en zet ze om in doorzoekbare data. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, softwareleverancier van meertalige cv parsing en semantische Search & Match-oplossingen.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners