‘Valse verwachtingen blijken groeiend probleem in recruitment’

In een krappe arbeidsmarkt maken recruiters een functie vaak net iets mooier dan de werkelijkheid. Een groeiend probleem, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Want steeds meer mensen nemen ontslag vanwege valse verwachtingen.

Peter Boerman Op 10 juli 2023
Gem. leestijd 4 min 3731x gelezen
Deel dit artikel:
‘Valse verwachtingen blijken groeiend probleem in recruitment’

Oké, valse verwachtingen waren natuurlijk altijd al een probleem in recruitment. Hoe de recruiter een functie voorstelt, en hoe de functie in werkelijkheid is, daartussen zit vaak best wat licht, dat begrijpt iedereen. Maar uit nieuw onderzoek van assessmentspecialist ThriveMap blijkt het probleem in de huidige arbeidsmarkt wel heel zorgwekkende vormen aan te nemen.

De beloften van recruiters blijken vaak heel anders dan de werkelijkheid.

Van de ruim 1.000 (Britse) ondervraagden zegt bijvoorbeeld 55% wel eens ontslag te hebben genomen omdat de baan niet aan hun verwachtingen voldeed. In hetzelfde onderzoek in 2019, dus nog vóór de pandemie en de grote krapte op de arbeidsmarkt, was dit 48%, wat aangeeft dat het gebrek aan evenwicht tussen functiebeschrijvingen en de realiteit toeneemt. Of het nu gaat om de werkomgeving, de functie zelf, de werktijden of de locatie: de beloften blijken vaak heel...

Dit artikel gratis lezen?

Dit artikel is alleen beschikbaar voor Werf& Pro leden.

Waarom een Werf& Pro account super handig is:

  • Je krijgt toegang tot exclusieve content.
  • De homepage wordt aan de hand van jouw voorkeuren weergegeven.
  • Je ontvangt 2 keer per week onze nieuwsbrief;
  • Je krijgt 10% korting op al onze events*
  • Je ontvangt speciale aanbiedingen van onze partners.
  • Je download gratis het Jaarboek 2022/2023

*Exclusief RLN events

Maak binnen 1 minuut een gratis Werf& Pro account.

Registreren Al een account? Log dan hier in

Deze site onthoudt via een cookie die geplaatst wordt bij inloggen dat gebruikers na 48 uur weer worden uitgelogd. Als je het ‘remember me‘ vinkje aanzet onthoudt de site het voor 14 dagen. Dit geldt niet als je hebt ingesteld in je browser dat wanneer je deze site sluit je  ook meteen je cookies wist.

Lees ook

Meer weten?

Meer weten over hoe om te gaan met in het recruitmentproces gewekte verwachtingen? De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie heeft een nieuwe workshop ‘Management van verwachtingen: Succesvolle onboarding start bij werving’ ontwikkeld samen met onboarding-expert Ardienne Verhoeven.

Verwachtingen managen

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners