Van de horeca naar IT-recruitment; hoe Evie Klok ‘het beste van twee werelden’ vond

Ze wilde nooit een baan achter een scherm. Maar uiteindelijk werd Evie Klok toch bureaurecruiter bij Pro Contact. Een gesprek over haar bijzondere carrièreswitch. ‘De coronapandemie zorgde voor lichte paniek.’

Redactie Op 23 januari 2023
Gem. leestijd 4 min 255x gelezen
Deel dit artikel:
Van de horeca naar IT-recruitment; hoe Evie Klok ‘het beste van twee werelden’ vond

Ze had zich voorgenomen nooit een baan te willen waarbij ze achter een scherm moet zitten. Toch werkt Evie Klok sinds december 2021 bij Recruitment Process Outsourcing-bureau Pro Contact als IT-recruiter. En dat terwijl ze, met een hotelschooldiploma op zak, juist jarenlang in de horeca werkte. Maar de coronapandemie dwong haar de sector verlaten, waarna ze de IT-wereld binnenstapte. Nu wint haar nieuwsgierigheid naar technische snufjes.

> Waarom koos je eerst de hotelschool?

‘Ik vond technologie en IT altijd fascinerend. Mijn vader was vroeger altijd bezig met nieuwe apparaten. Toen ik 15 was, moest ik een studiekeuze maken. Hoewel ik toen dus al veel affiniteit had met IT, koos ik toch voor de horeca. Ik zag mezelf niet de hele dag achter een computer zitten. Bovendien kon ik tijdens deze studie ook naar het buitenland. Mijn ouders gingen vaak met mij en mijn broer op vakantie naar kleine idyllische dorpjes in Italië. De behoefte was groot om eens ergens anders naartoe te gaan. Zo ging ik op 18-jarige leeftijd voor 6 maanden naar Tenerife om te werken in een hotel achter de balie.’

> Welke lessen heb je daar geleerd?

‘Ik ben erachter gekomen dat ik het leuk vind om met mensen van verschillende nationaliteiten in gesprek te gaan en om Engels te praten. De mensen die ik toen ontmoette hebben allemaal een uniek en interessant verhaal. Door veel gesprekken te voeren, heb ik mijn mensenkennis vergroot en ben ik zelfverzekerd geworden. Mijn studie en stage zijn goede lessen geweest over hoe ik mensen moet aanspreken en hoe ik lichaamstaal kan lezen.’

> Wat ben je na je studie gaan doen?

‘Ik ben aan de slag gegaan als barista bij Starbucks op Schiphol. Dit zag ik als een mooie tussenstap, omdat ik nog niet klaar was voor een ‘serieuze’ baan. Mijn ervaring in het buitenland kwam hier goed van pas, omdat ik – weer – in aanraking kwam met veel verschillende nationaliteiten. Na een jaar ben ik op zoek gegaan naar een andere baan. Zo kwam ik terecht op de afdeling reserveringen bij het Radisson Blu Hotel bij Schiphol. Maar toen de coronapandemie begon, veranderde alles. De mailboxen, waar gemiddeld genomen 350 aanvragen per dag binnenkwamen, waren ineens zo goed als leeg. Dat zorgde voor lichtelijk paniek. Hoewel ik een vast contract had, vond ik mijn werk minder leuk; eigenlijk was er geen werk meer op mijn afdeling.’

> En toen?

‘Ik raakte op een verjaardag in gesprek met een iemand die werkt bij Pro Contact. Allerlei onderwerpen kwamen aan bod en aan het einde zei ze: ik werk bij een tof bedrijf, ik denk dat je daar qua persoonlijkheid goed bij zou passen. Vanaf dat moment ging alles vliegensvlug. Ik werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en vervolgens aangenomen als recruiter.’

> Waarom Pro Contact?

‘Bij Pro Contact werven we kandidaten voor bedrijven uit de naam van de klant. We werken voor verschillende sectoren, waaronder de IT-sector. Dit vond ik meteen interessant. Omdat mijn broer uiteindelijk ook in de IT-sector is gaan werken als softwareontwikkelaar, komt dit onderwerp thuis nog vaak ter sprake. Ook ben ik nu aan het leren hoe ik kan programmeren in HTML. Niet om direct iets ermee te gaan doen, maar wel leuk om iets te kunnen. Daarom gaf ik al snel bij Pro Contact aan dat deze sector mijn voorkeur had, en zo kreeg ik steeds meer IT-profielen. Ook raadpleegde ik mijn broer regelmatig, want ik kwam al snel erachter dat een succesvolle IT-recruiter de taal van een IT’er moet spreken.’

> Wat maakt jou een succesvolle it-recruiter?

‘Ik ben geen IT’er, maar het is wel een van mijn interessegebieden. Dit is een voordeel. Er is nu een enorm tekort op de arbeidsmarkt. IT’ers ontvangen tientallen berichten van recruiters per dag. Dit maakt het voor mij lastig. Wil je met iemand in contact komen en hem of haar overtuigen om te switchen van baan, dan moet je van goede huize komen. Een van de belangrijkste dingen is de eerste indruk. Vaak zijn berichten van uitzendbureaus of recruiters cliché. Hier steek ik veel tijd in. Als je iemand op een creatieve manier benadert ontstaan daar ook leukere dialogen uit.’

> Hoe belangrijk is ict-kennis in jouw functie?

‘Heel belangrijk. IT’ers haken direct af als ze geen inhoudelijk gesprek met een recruiter kunnen voeren. Zij zijn idolaat over hun projecten en de door hen ontwikkelde software. Je kunt als recruiter wel een standaardvragenlijstje afwerken, maar dat resulteert niet in een leuk gesprek. Je moet de juiste vragen stellen en de kandidaat gevleid laten voelen. Een goede recruiter doet meer dan alleen kandidaten plaatsen. In de basis moeten wij beoordelen of het een leuke stap voor iemand is. Oftewel: er moet een match zijn.’

> Switchen IT’ers snel van baan?

‘Soms gaat dat moeizaam, maar ze kijken vaak na een jaar ook weer verder. Er wordt tegenwoordig makkelijker gedacht over een overstap. De meeste IT’ers zijn ambitieuze mensen. Dus wanneer ik een tof project heb waaraan ze kunnen meewerken, staan ze hier zeker voor open.’

> Wat wil je zelf nog bereiken in je carrière?

‘Ik heb het hier nu naar mijn zin. Als je iets doet wat je leuk vindt, straal je dat ook uit. Dat is bij mij nu zeker het geval. Of ik later nog echt de technische kant op ga, durf ik niet te zeggen. Voor mij is deze baan het beste van twee werelden: ik ben in contact met mensen en actief in de IT-sector.’

Dit artikel verscheen eerder bij Computable, en op de site van Pro Contact.

Lees meer

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners