Van Doorne-gate: hoe een foute grap zich ineens tegen je kan keren

Peter Boerman Op 23 mei 2015 Gem. leestijd 2 min10909x gelezen
Deel dit artikel:
Van Doorne-gate: hoe een foute grap zich ineens tegen je kan keren

Het is nu al dé rel van het jaar in arbeidsmarktcommunicatieland: de (behoorlijk mislukte) poging tot humor van advocatenkantoor Van Doorne.

Als het doel was aandacht te krijgen, dan is het in elk geval gelukt. De boodschap: ‘Je ziet je familie nooit meer, maar hé, dan werk je wel bij Van Doorne’. Subtiel is anders, maar hé, wie heeft ooit gezegd dat juristen humor hebben?

Maar goed, de bekende internetadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm pikte hem op, uit een magazine van het Amsterdamsch Studenten Corps:

En toen waren de makers van Fokke & Sukke (zelf ook alle drie oud-leden van het ASC) er als de kippen bij om de campagne op de hak te nemen:

Daarna ging het snel. Das Kapital deed ook nog een duit in het zakje, onder meer met een interne mail aan alle medewerkers van het bureau. Geen Stijl deed ook nog even mee. En ook de ‘grote’ traditionele media doken erbovenop. Zoals de Telegraaf, NRC en het Parool. Een heus (internet)relletje was geboren. En ook de photoshoppers sloegen gretig hun slag:

Of deze, ook mooi:

Zo bleek het kantoor ineens een concept in handen te hebben waarop talloze variaties mogelijk bleken. Je kunt zeggen wat je wilt, maar die slogan, die blijft dus nu ineens wel hangen. Of het tot sollicitaties geleid heeft, is nog niet bekend. Maar er was gelukkig al wel iemand bij Van Doorne die géén weekend had, en besloot toch maar te reageren. Hugo Reumkens tweette in elk geval dit:

Hé, Hugo Reumkens? Was dat niet de man over wie we een paar maanden geleden nog uitgebreid in het Financieele Dagblad konden lezen? De man die onder de kop ‘Ruim baan voor de creatieve geest’ mocht vertellen dat ’empathie, inlevingsvermogen’ tegenwoordig ‘het geheime wapen van de succesvolle advocaat’ is. ‘Door je beter te verdiepen in de ander, kun je op veel terreinen grote slagen maken’, zei hij begin mei nog in mooie volzinnen tegen de dienstdoend FD-journalist. En ja, daar heeft hij ook vast gelijk in. Maar beste Hugo, waarom je dan niet wat meer verdiept in de ander en in de samenleving voordat je een arbeidsmarktcampagne opstart?

Doe mee aan de bootcamp

Weten wat wél leuke manieren zijn om de beste medewerkers voor uw organisatie te werven? Leer het op de eerste Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie. Update uw kennis en ga direct aan de slag voor uw eigen organisatie.

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency