Van quadrijder tot bierkratgooier: zomerbanen worden steeds gewilder

Peter Boerman Op 25 juli 2018
Gem. leestijd 2 min 700x gelezen
Deel dit artikel:
Van quadrijder tot bierkratgooier: zomerbanen worden steeds gewilder

Of je nu tijdelijk als bierkrattengooier en donutdropper aan de slag wil, als bollenpeller of als quadmachinist, steeds meer mensen zijn op zoek naar zomerbanen. Het aanbod groeit daarentegen minder snel.

Het aantal zoekopdrachten naar zomerbanen neemt dit jaar zelfs dusdanig toe, dat de resultaten van de afgelopen jaren waarschijnlijk worden overtreffen. En dat terwijl er al enkele jaren een flinke groei in zit, blijkt uit data van vacaturesite Indeed.

zomerbanen 1

Die groei is mogelijk te verklaren uit het in 2015 ingevoerde nieuwe systeem van studiefinanciering, denkt Anouk Kon, Evangelist bij Indeed Benelux. “Zomerbanen zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor scholieren en studenten. Dat doen ze om bij te verdienen om de studie te bekostigen en in hun levensonderhoud te voorzien.”

Nooit eerder waren er zoveel hbo-studenten als in het afgelopen studiejaar

Uit cijfers blijkt dat er nooit eerder zoveel hbo-studenten waren als in het afgelopen studiejaar. Ook de universiteiten meldden een flinke stijging van het aantal eerstejaars. En die willen in de zomer blijkbaar graag allemaal een centje bijverdienen.

Werkgevers gaan eerder op zoek

Tegenover de groeiende vraag naar zomerbanen, staat een vrij stabiel aanbod. In de data valt wel op dat werkgevers dit jaar eerder op zoek zijn gegaan naar vakantiekrachten. Zo nam dit jaar het aantal vacatures in april al een vlucht. In voorgaande jaren gebeurde dit eigenlijk steeds pas een maand later.

zomerbanen

Kon: “Zomerbanen zijn ook een manier om structurele operationele pieken op te vangen. Die komen in de krappe arbeidsmarkt steeds vaker voor. Het is goed mogelijk dat dit verklaart waarom werkgevers eerder hun zoektocht naar vakantiekrachten zijn gestart.” Overigens zijn werkzoekenden er nog eerder bij. Zij blijken vaak al in februari en maart hun zoektocht naar een baan voor de zomerperiode te beginnen.

Zomerbanen: lang niet altijd in de horeca

De horeca en de supermarkten zijn de grootste en bekendste aanbieders van zomerbanen. Maar dat betekent niet dat er ook geen andere (leuke) manieren zijn om de zomer door te komen, aldus Indeed. Zo kun je ook tijdelijk aan de slag als bierkrattengooier of donutdropper in Zwolle, als bollenpeller in Obdam of als quadmachinist in de regio Arnhem. Keus genoeg, met andere woorden.

zomerbanen bollen pellen

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners