Van uniformiteit naar diversiteit

Werf& gastredacteur Op 18 juni 2013
Gem. leestijd 2 min 2157x gelezen
Deel dit artikel:

Van uniformiteit naar diversiteitOverkoepelende communicatie over arbeidsvoorwaarden raakt uit de tijd. In de strijd om getalenteerde professionals zul je merken dat individuele afspraken over arbeidsvoorwaarden een belangrijk middel zijn om werknemers aan je organisatie te binden. Vergeet collectiviteit en kies voor diversiteit!

Jong talent aantrekken

Collectieve arbeidsvoorwaarden komen vaak tot stand door een overleg tussen (vertegenwoordigers van) werkgevers en werknemers. Deze collectieve afspraken zijn gericht op een groep werknemers binnen een bepaalde branche of organisatie. De communicatie over deze vorm van arbeidsvoorwaarden gaat vaak via de vakbeweging en de HR-afdeling van een organisatie. Het Nederlandse overlegstelsel wijkt steeds vaker voor individuele afspraken tussen werkgever en werknemer. Met als drijfveer als organisatie aantrekkelijk te blijven voor de hoognodige jonge en talentvolle aanwas. Hoe pak je dit aan?

Raamwerk

Steeds vaker worden de collectieve arbeidsvoorwaarden gebruikt als raamwerk. Hierin staan voor de werknemer belangrijke thema’s, zoals WW, WIA en pensioen. De overige arbeidsvoorwaarden – eindejaarsuitkering, loonsverhoging  en verlofuren – zijn flexibel in te delen, bijvoorbeeld door een percentage van het loon hiervoor beschikbaar te stellen.  De werknemer kan dan, binnen de wettelijke kaders, zelf bepalen hoe hij dit percentage inzet. Of in andere woorden hoe hij zijn ‘cash’ inzet: voor meer vrije tijd of het volgen van een opleiding, of misschien wel een combinatie daarvan.

Ga voor I-deals

Prof. dr. Nauta, arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam, noemt dit fenomeen ook wel ‘I-deals’. Een I-deal is een maatwerkafspraak tussen werkgever en werknemer, waarbij beide partijen onderhandelen over beloning, prestatie en ontwikkeling. Deze persoonlijke afspraak werkt zowel in het voordeel van de werkgever als de (toekomstige) werknemer. De werkgever bindt zo de werknemer aan de organisatie en zorgt dat hij inzetbaar blijft. De werknemer heeft de kans zich persoonlijk te ontwikkelen en ervaart de voordelen van een flexibele werkgever.

Wees levensfasebestendig

Een I-deal lijkt een vooral een kolfje naar de hand van de jonge professional, die steeds meer waarde hecht aan persoonlijke ontwikkeling. Maar ook voor oudere werknemers, die gewend zijn aan een hiërarchisch ingevulde beloningsstructuur, hebben maatwerkoplossingen zeker zin. Door de I-deal blijven arbeidsvoorwaarden levensfasebestendig. Werknemers zullen langer moeten doorwerken en dit kan alleen als ook deze groep zich blijft ontwikkelen en de werkgever zorgt voor boeiend werk.

Communiceer

Helemaal nieuw is een I-deal natuurlijk niet. Al veel organisaties bieden flexibele arbeidsvoorwaarden aan. Maar het is de moeite waard om dit beleid binnen uw organisatie nog eens goed te bekijken. Vergeet hierbij ook vooral de communicatie niet. Communiceren over arbeidsvoorwaarden kan de versneller van dit proces zijn. En dat is een groot voordeel voor uw organisatie in de huidige sterk concurrerende markt en in de toekomstige arbeidsmarkt waar u natuurlijk de beste professionals wilt verleiden om voor u te komen werken!

Deze bijdrage is geleverd door Mirjam Adriaanse namens het HR-Communicatie Netwerk.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners