Vechten om een baan of keuze genoeg?

Peter Boerman Op 28 december 2011 Gem. leestijd 1 min2245x gelezen
Deel dit artikel:

In de sector techniek, bouw en industrie kan een werkzoekende kiezen uit 33 vacatures, terwijl bij de overheid en non-profit 7 mensen vechten om één baan. In de horeca, media- en communicatiebranche is eveneens een groot personeelsoverschot. Dat blijkt uit een analyse van Jobbird.

Gratis opleidingen

Het is opvallend dat er maar in weinig sectoren schaarste aan personeel is. Maar áls er in een sector schaarste is, dan is die ook heel groot.  Overal gaan geruchten over gedwongen ontslagen, dus de werkloosheid zal in 2012 zeer waarschijnlijk toenemen. Volgens Jan-Peter Cruiming, oprichter van Jobbird, zou de overheid er goed aan doen in te spelen op deze ontwikkeling. Nederland heeft straks behoefte aan goede techneuten, vaklieden in bouw en infrastructuur en ICT’ers. Hij vindt dat de regering moet inzetten op verkorte studies voor de sectoren waar een tekort aan geschikte werknemers is, die gratis toegankelijk zijn voor studenten en werklozen: ‘Doen we dat niet, dan zijn we genoodzaakt personeel uit het buitenland te halen, terwijl er hier een miljoen mensen met een uitkering op de bank zitten.’

Techniek: 33 vacatures matchen met 1 cv

Jobbird analyseerde 20.000 vacatures en 12.000 cv’s. Op basis daarvan zien de onderzoekers waar vraag en aanbod op elkaar aansluiten, waar schaarste is en waar sprake is van een overschot. In onderstaande tabel een overzicht van de sectoren met de grootste overschotten en de grootste schaarste.

In de accountancy, agrarische sector en farmacie is de verhouding tussen vraag en aanbod van personeel in balans.

Bron: Jobbird.com

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Digitaal bureau Elephant
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
RAFT
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency