Relatief veel IT-vacatures op Monsterboard

Werf& gastredacteur Op 08 juli 2013
Gem. leestijd 3 min 2781x gelezen
Deel dit artikel:

Op Monsterboard zijn veel IT-vacatures te vinden. Alleen Jobbird.com heeft absoluut gezien meer vacatures in ICT. Ondanks dat het totaal aantal vacatures op Jobbird.com met 11 procent is gedaald ten opzichte van vorig kwartaal, is Jobbird.com de grootste (commerciële onafhankelijke) vacaturebank van Nederland.

Solliciteren.nl in de top 10, Jobtrack verdwenen

Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de grootste online database van Nederlandse vacatures. Behalve dat Jobbird.com nog steeds de grootste vacaturesite van Nederland is, ziet de top 10* er behoorlijk anders uit ten opzichte van vorig kwartaal. Banenmatch, die vorig kwartaal met 17% daling naar de derde plek was gedaald, staat dit kwartaal door een groei van 10% weer op de tweede plek. LinkedIn, vorig kwartaal voor het eerste in de top 10, is met 13% gegroeid en bereikt daarmee een vijfde positie. Een opvallende verschijning in de lijst is Solliciteren.nl. Zij hebben in Q2 maar liefst 48% meer vacatures geplaatst dan het kwartaal ervoor. De grootste daler in de top tien is Jobselectie (-16%). Een opmerkelijke afwezige is Jobtrack. Jobtrack, vaste gast in de top 10, is niet alleen uit de top 10 verdwenen, maar zelfs helemaal gestopt. Per 1 juli zijn zij volledig opgegaan in Nationalevacaturebank.nl.

                    

Top 10 commerciële, onafhankelijke job-boards op basis van marktaandeel aantal vacature-advertenties (exclusief stages en vrijwilligerswerk), excl. interne doublures* geplaatst in Q2 2013 (% verandering t.o.v. kwartaal ervoor) Bron: Jobfeed

Veel IT-vacatures op Monsterboard

In het tweede kwartaal van 2013 was ICT is de grootste beroepsklasse, gevolgd door Verkoop & Handel en Administratie & Klantenservice. Dat blijkt uit Textkernel’s analyse over vacatures per beroepsklasse. Wanneer je kijkt naar de verhouding van de vijf grootste beroepsklassen binnen de top 10 vacaturesites zie je grote verschillen.

 

 

De verdeling vacatures over de vijf grootste beroepsklassen van de 10 grootste vacaturesites in Q2 2013. Bron: Jobfeed

Wat direct opvalt, is het grote aandeel ICT vacatures op Monsterboard. Na Jobbird.com zijn hier de meeste IT-vacatures te vinden. Ook LinkedIn biedt veel IT-vacatures. De vacaturesites Banenmatch en Nationale Vacaturebank, die groter zijn, hebben echter minder vacatures in de ICT. Deze sites bevatten relatief meer vacatures voor Verkoop, Administratie en Gezondheidszorg. Jobbird domineert alle beroepsklassen en de verdeling van de vacatures is erg gelijkmatig.

Veel Engineering-vacatures op Vacaturevijver.nl

Een andere opvallende is Vacaturevijver.nl. Zij heeft bijna evenveel vacatures voor Engineering als LinkedIn, terwijl ze een stuk kleiner is. Vacaturevijver toont gelijkenissen in de opbouw van vacatures met LinkedIn. Beiden hebben veel IT en Engineering-vacatures, terwijl het aandeel Gezondheidszorg juist erg laag ligt. Meer informatie over de beroepsklassen is hier te vinden.

* Vacaturebase, die vorig kwartaal tot de top 10 grootste vacaturebanken behoorde, is in Q2 2013 niet goed gespiderd door Jobfeed en hierdoor niet meegenomen in de analyse.

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel job-boards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 57.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, softwareleverancier van meertalige CV parsing en semantic search & match oplossingen.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners