‘Veel meer mensen moeten omgeschoold tot IT’er’

Peter Boerman Op 28 november 2015
Gem. leestijd 2 min 2025x gelezen
Deel dit artikel:
‘Veel meer mensen moeten omgeschoold tot IT’er’

Veel meer mensen moeten zich laten omscholen tot ict’er. Alleen zo zijn de structurele tekorten in de branche aan te pakken.

Die aanbeveling staat in een nieuw rapport van ABN Amro. Volgens onderzoekers van de bank groeit de IT-branche structureel sneller dan de economie in zijn algemeenheid en daarom is er met name aan hoogopgeleide IT’ers een groot gebrek.

it2

Structureel tekort

‘Er is een structureel tekort aan hoogopgeleid IT-personeel’, aldus onderzoeker Sonny Duijn. ‘Ieder jaar ontstaan veel meer nieuwe vacatures dan dat er gediplomeerde hoogopgeleide IT-specialisten op de
arbeidsmarkt bijkomen.’ Daar komt het herstel van de economie nog eens bovenop. Plus dat veel bedrijven in een ‘digitale transformatie’ zitten, wat de vraag naar ict’ers alleen maar verder opjaagt.

28.258 nieuwe vacatures

Volgens het UWV ontstonden in het eerste halfjaar van 2015 in totaal 28.258 nieuwe IT-vacatures: een stijging van 23% ten opzichte van het aantal vacatures dat in het eerste halfjaar van 2014 ontstond. Van
die vacatures van dit jaar lijkt ongeveer 71% vooral geschikt voor personeel met een hogere opleiding. Er zijn volgens het UWV overigens ook 18.100 werkzoekenden met een IT-achtergrond, al is van hen minder dan de helft hoger opgeleid.

it3

Meer omscholen, nu!

De bankonderzoekers zien tot hun genoegen dat het aantal informaticastudenten stijgt, maar dat is niet genoeg om het schreeuwende tekort teniet te doen. Willen we dat wel doen, dan zien zij eigenlijk maar één oplossing: omscholen! Zowel hoogopgeleid personeel uit andere richtingen als mbo-opgeleiden informatica als ervaren personeel in ‘verouderde’ IT-richtingen zouden strenger benaderd moeten worden om actuele kennis op te doen, aldus Duijn.

Make IT Work

Hiervoor roept hij overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen op om zich meer in te spannen en de handen ineen te slaan. ‘Er bestaan al initiatieven (bijvoorbeeld Make It Work in Amsterdam), maar idealiter wordt het tekort grootschaliger en collectiever aangepakt.’

Nederland nog aantrekkelijker

Dat is van het hoogste belang voor de Nederlandse economie, zegt Duijn, want ‘ondernemingen ondervangen nu vaak het probleem door ict-personeel uit het buitenland in de gelederen op te nemen, of openen (mede) hierom vestigingen in het buitenland. Als het aanbod van hoogopgeleide ict-specialisten
structureel omhoog gebracht wordt, is Nederland nog aantrekkelijker als vestigingsklimaat voor ondernemingen.’

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners