Veel unieke vacatures op LinkedIn

Peter Boerman Op 15 oktober 2013
Gem. leestijd 3 min 8931x gelezen
Deel dit artikel:

Van alle vacatures die onlangs op LinkedIn geplaatst zijn, is 38 procent niet op andere sites te vinden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Jobbird.com, waar veel vacatures vaker voorkomen op eigen en externe sites. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de grootste online database van Nederlandse vacatures. Jobfeed heeft een uitgebreide analyse gedaan op de tien grootste vacaturesites van Nederland.

De 10 grootste sites van Nederland

De grafiek hieronder toont de tien grootste vacaturesites op basis van het aantal vacatureplaatsingen in Q3*. De top 5 is dit kwartaal gelijk gebleven aan vorig kwartaal: Jobbird.com staat nog steeds op de eerste plek, gevolgd door Banenmatch, Nationalevacaturebank.nl, Monsterboard en LinkedIn.

De grootste stijger ten opzichte van Q2 is 12jobs.nl, die met 34% groei van de 10e naar de 6e plek is gegaan. Jobbird.com laat net als vorig kwartaal een daling zien in het aantal vacatures (-10%), maar is met 8% marktaandeel nog steeds de site met veruit de meeste vacatures.

*Top 10 commerciële, onafhankelijke job-boards op basis van marktaandeel aantal vacature-advertenties (exclusief stages en vrijwilligerswerk), excl. interne doublures, geplaatst in Q3 2013 (% verandering t.o.v. kwartaal ervoor. Bron: Jobfeed. 

38% van alle vacatures op LinkedIn is uniek

Van alle vacatures die in het derde kwartaal 2013 op LinkedIn geplaatst zijn, is 38% niet op andere sites te vinden. Dat blijkt uit een diepte-analyse die Jobfeed gedaan heeft op de tien grootste vacaturesites. Jobfeed verzamelt alle vacatures en ontdubbelt deze. Hierdoor kan een onderscheid gemaakt worden in unieke vacatures (vacatures die niet op andere websites zijn gevonden), externe dubbelen (vacatures die op meerdere sites gevonden zijn) en interne dubbelen (dezelfde vacature meerdere keren geplaatst binnen een site). De grafiek hieronder toont het overzicht van het type vacatureplaatsingen per site.

Het aantal vacature-advertenties op de 10 grootste vacaturesites geplaatst in Q3 2013, uitgesplitst naar type vacatureplaatsing*. Bron: Jobfeed 

Jobbird.com de grootste

Hoewel LinkedIn veruit het grootste aandeel unieke vacatures heeft, is het grootste aantal unieke vacatures op Jobbird.com te vinden. De grafiek laat ook zien dat Jobbird.com ondanks het grote aandeel interne dubbelen op de site (44%), de meeste verschillende vacatures biedt (uniek + externe dubbelen).

Veel dezelfde content op sites

De grafiek toont aan dat lang niet alle sites evenveel unieke content bieden. Gemiddeld genomen over 50 grootste vacaturesites is slechts 5% van alle vacatureplaatsingen op de vacaturesites uniek. Het overgrote deel van de job boards biedt content dat ook op andere sites te vinden is. Dit fenomeen lijkt zich met name in Nederland te voltrekken. In Nederland worden vacatures vaak herplaatst (gemiddeld 4 keer) ten opzichte van 1,7 keer in Duitsland en 2 keer in Frankrijk (bron: cross-country-analyse van Jobfeed).

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel job-boards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 57.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, softwareleverancier van meertalige CV parsing en semantic search & match oplossingen.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners