Waarom recruiters mínder moeten zoeken naar die schaarse technische experts

Redactie Op 17 december 2018
Gem. leestijd 3 min 776x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom recruiters mínder moeten zoeken naar die schaarse technische experts

De focus op technici en IT’ers is groot en we zijn zo hard naar experts op zoek dat we het nu zelfs op andere continenten proberen. Maar is dat wel zo’n goed idee, vraagt Kevin Wheeler zich af.

Volgens recruitmentgoeroe Kevin Wheeler kunnen we ons namelijk beter richten op mensen met een breder profiel en een minder technische achtergrond. Aan de hand van onderstaande figuur laat hij zien waar recruiters nu op zoek naar zijn (de onderste twee vakken) en waaraan ze hun tijd en geld volgens hem beter kunnen besteden (de bovenste twee kwadranten):

Transactors

In het kwadrant linksonder staan beroepen zoals secretaresses, boekhouders en machinebedieners. Dit zijn beroepen waar regels en procedures een belangrijke rol spelen. Innovatie, teamwerk of interpretatie komt er haast niet aan te pas.

Functies zoals secretaresses en machinebedieners worden binnen een paar jaar overgenomen door A.I.

Volgens Wheeler neemt A.I. deze functies waarschijnlijk binnen een paar jaar over. Denk bijvoorbeeld nu al aan chatbots, robots of automatische boekhoudsystemen. Het is daarom niet nodig om veel tijd te besteden aan werving van deze mensen. Kijk liever naar automatische tools die je helpen deze posities zo snel en effectief mogelijk in te vullen, raadt Wheeler aan.

Experts

Het kwadrant rechtsonder bevat de ‘experts’. Volgens Wheeler is dit een segment waar recruiters veel tijd aan besteden. Denk: technisch posities zoals in software en engineering. Expertise en diploma’s zijn hierbij belangrijk. Maar ook voor deze doelgroep geldt dat A.I. een groot deel van het werk zal overnemen. De werknemers die overblijven, zullen vooral lijken op de mensen rechtsboven in het figuur:

Samenwerkers en netwerkers

In een wereld waar A.I. de technische kant van het werk overneemt, zijn er andere vaardigheden die belangrijk worden, namelijk: werken met andere mensen, coördineren en beïnvloeden. Deze werknemers moeten goed in teamverband kunnen werken, debatteren over ideeën en tot gezamenlijke beslissingen komen.

De combinatie van samenwerkers of netwerkers met experts is ‘het beste van beide werelden’

Als zij kunnen samenwerken met de experts, heb je het beste van beide werelden. Voor recruiters en hiring managers is het belangrijk om op deze groep te focussen om voorbereid te zijn op de toekomst.

Innovators

Het vierde kwadrant ten slotte gaat om de complexe groep van ‘innovators’. Een lastige groep om te werven, maar het zijn wel de mensen die zorgen voor nieuwe organisaties en die organisaties winstgevend houden, aldus Wheeler. Het zijn mensen die bereid zijn om te experimenteren, te falen en vervolgens weer op te staan. Hun vaardigheden worden niet vaak aangemoedigd en daarom moet je als recruiter voor hen ook een onconventionele manier van werving gebruiken.

Kom maar op met die vernieuwers!

De boodschap voor 2019 is wel duidelijk: weg met de focus op ervaren IT’ers. En kom maar op met die innovators! Wheeler: ‘We moeten focussen op zowel A.I. als op werving- en selectieonderzoek om mensen te vinden en te ontwikkelen met innovatievaardigheden. De matrix hierboven is misschien een simplistisch model, dat geen rekening houdt met alle kleuren grijs die ertussenin zitten, maar het kan hopelijk wel helpen om anders te gaan denken over onze werving- en selectieprocessen. Hopelijk helpt het zowel recruiters als hiring managers om breder te denken over wie hun belangrijkste mensen zijn, en aan wie ze het meeste tijd en geld zouden moeten besteden.’

Lees ook:

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners