Wim op woensdag: Vertel ik dat ik een nieuwe baan zoek, of juist niet?

Is het slim om als kandidaat bij je werkgever aan te geven dat je rondkijkt naar een nieuwe baan? Zeker als je een tijdelijk contract hebt? Wim van den Nobelen gaat op onderzoek uit. Vertel je het, of liever niet?

Wim Van den Nobelen Op 16 december 2020
Gem. leestijd 3 min 666x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Vertel ik dat ik een nieuwe baan zoek, of juist niet?

Eind november ontvingen wij een sollicitatie. Zoals altijd vroeg mijn collega naar de reden van vertrek bij de huidige werkgever. De sollicitant antwoordde dat zijn jaarcontract bijna afliep en hij er niet zeker van was of dit verlengd zou worden, en dat hij daarom een nieuwe baan zocht.

De sollicitant antwoordde dat zijn jaarcontract bijna afliep.

Mijn collega stelde daarna diverse vragen, waaronder de vraag: “Is jouw huidige werkgever op de hoogte dat je aan het rondkijken bent naar een nieuwe baan?” De sollicitant antwoordde: “Nee, want ik denk dat mijn kans op een verlenging daardoor zal afnemen.”

In discussie

Na het gesprek met de sollicitant gingen wij op kantoor met elkaar in discussie. Is het nu wel of niet slim om bij je werkgever aan te geven dat je aan het rondkijken bent naar een nieuwe baan? Vertel je het wel of niet?

Van alle kanten kwamen er plussen en minnen.

Er kwamen tal van punten op tafel. Zou een goed werkgever niet zelf tijdig moeten aangeven of er wel of geen verlenging komt, zodat je (in het laatste geval) alle tijd hebt om rond te kijken naar een andere baan? En als deze aankondiging van de werkgever niet komt, moet je dan zelf actie nemen en vragen wanneer je hierop uitsluitsel krijgt? Of nemen dan je kansen af, omdat ze denken dat je niet loyaal bent? Maar je kansen kunnen ook toenemen, omdat de werkgever dan wellicht beseft dat hij je niet kwijt wil. Van alle kanten kwamen er plussen en minnen.

Verbazingwekkend eensgezind

Hierdoor wilde ik graag vanuit verschillende invalshoeken meer over dit onderwerp weten. Ik deed een oproep aan HR-managers en directeuren, omdat zij dagelijks hiermee te maken hebben. De antwoorden liepen uiteen, maar de conclusie was verbazingwekkend eensgezind. Deze conclusie riep voor mij echter weer nieuwe vragen op. Deze vragen ben ik toen gaan neerleggen bij medewerkers die deze situatie ervaren hebben. Ook hier kwamen verrassende, schrijnende en bijzondere verhalen naar boven.

Moet een werknemer het vertellen als die rondkijkt naar een andere baan?

Mijn onderzoek is echter nog (lang) niet klaar. Ik ben erg benieuwd naar de mening van recruiters. Wat is jouw advies? Zou een werknemer het moeten vertellen als die gaat rondkijken naar een andere baan terwijl die nog een tijdelijk contract heeft?

Mag ik je hierover bellen?

Mag ik je hierover bellen? Het maakt niet uit of je een corporate recruiter bent of als recruiter voor een bureau werkt. Alle reacties worden anoniem meegenomen en alle deelnemers worden in het dankwoord genoemd. De reacties zijn dus niet te herleiden en de privacy is gewaarborgd.

Mag ik je hierover bellen? Alle deelnemers worden in het dankwoord genoemd.

Doe je mee? Bel me dan of stuur een berichtje via Whatsapp (op 0650602624) met #vertelwelofniet. Je kunt ook een comment achterlaten onder de post. Dank voor het delen en liken!

Over de auteur

wim van den nobelen is er maar druk mee eenrichtingsverkeer loont de investering in recruitmentWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op (bijna elke) woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Wim doet momenteel ook nog onderzoek naar onder welke afdeling recruitment eigenlijk zou moeten vallen:

>> Klik hier om deel te nemen aan het onderzoek.

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners