Video breekt definitief door in recruitment

Video maakte natuurlijk al langer deel uit van vele delen van het recruitmentproces, maar de doorbraak is de afgelopen 2 jaar compleet geworden, aldus nieuw onderzoek onder 700 recruiters wereldwijd.

Peter Boerman Op 19 oktober 2021
Gem. leestijd 5 min 665x gelezen
Deel dit artikel:
Video breekt definitief door in recruitment

Is het nieuws? Niet echt natuurlijk. Je moet haast wel onder een steen geleefd hebben wil je niet zien hoe belangrijk video de afgelopen anderhalf jaar geworden is in de wereld van werving en selectie. Van virtuele sollicitatiegesprekken via Zoom of Teams, tot employer branding-video’s en testimonial-filmpjes in vacatures: het heeft allemaal een vlucht gekregen. Wat eerst vooral een proces was waar tekst centraal stond, wordt nu steeds meer een domein van bewegend beeld.

Stond eerst vooral tekst centraal in recruitment, nu wordt het steeds meer beheerst door bewegend beeld.

Dat is ook af te lezen aan de State of Video in Talent, een recent rapport van Videomyjob, waarvoor wereldwijd zo’n 700 recruiters en talentprofessionals zijn ondervraagd. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat 75% van de respondenten aangeeft dat de waarde van video in hun recruitmentproces is gestegen sinds de pandemie begon. En 65% bevestigt dat de coronacrisis ervoor heeft gezorgd dat de adoptie en implementatie van HR- en recruitmenttechnologie bij hun organisatie is versneld. ‘We hebben 10 jaar aan digitale evolutie in 12 maanden beleefd’, zo vatten de onderzoekers het samen.

Opvallende bevindingen

Enkele andere opvallende bevindingen:

  • In het vorige rapport, in 2019, had nog 57% van de respondenten plaats voor video in zijn recruitmentstrategie ingeruimd. In het onderzoek van dit jaar is dat aantal gestegen naar 68%. Gebruik je dus géén video, dan hoor je nu bij een minderheid die kleiner dan een derde is.
  • Die minderheid wordt bovendien ook nog eens steeds kleiner, zo is de verwachting. Althans, 43% die nu geen video in zijn werving- en selectiestrategie gebruikt, is dat de komende 12 maanden wel van plan.

  • Het soort video’s dat het meest gemaakt wordt zijn video’s waarin hun eigen medewerkers verhalen over hun werk vertellen. Kandidaten kunnen zo ‘een kijkje achter de schermen’ krijgen.
  • Daarnaast gebruiken ook veel organisaties bewegend beeld in hun vacatures, om hun recruitmentproces uit te leggen, of kandidaten te helpen met hun (aankomend) sollicitatiegesprek, en om het EVP van het merk uit te stralen.

 

  • Respondenten gebruiken video vooral om te communiceren met kandidaten tijdens het werving- en selectieproces (45%), om vacatures te verrijken met bijvoorbeeld een recruiter of hiring manager (35%) of om verhalen van medewerkers vast te leggen (27%).

Vele voordelen (én uitdagingen)

  • Video heeft vele voordelen, zo blijkt uit het onderzoek. Meer dan 9 op de 10 respondenten laten zien dat ze er een authentiek employer brand mee kunnen neerzetten. En een ongeveer even groot percentage ziet het als een goede manier om engagement met kandidaten aan te gaan, bijvoorbeeld op sociale media.
  • Maar er blijken desalniettemin ook nog best wat uitdagingen aan video te zitten. Waarvan de belangrijkste, ongetwijfeld: video kost veel tijd en moeite. Medewerkers zijn bovendien niet altijd makkelijk ervoor te motiveren, het is lastig de kwaliteit vast te houden, net als de impact vaak moeilijk te meten is. De laatste jaren kwam er bovendien nog een uitdaging bij: hoe maak je video’s met medewerkers als (bijna) iedereen vanuit huis werkt?

Niet alleen voor de groten

  • Is video vooral iets wat is weggelegd voor de grote organisaties? Integendeel, aldus het onderzoek. Opvallend: organisaties met de meest ‘volwassen’ videostrategie vind je vaker in organisaties met minder dan 1.000 medewerkers dan in de grootste categorie organisaties.

Het totaaloverzicht van volwassenheid van de videostrategieën:

  • Die versnelde volwassenheid bij kleinere organisaties heeft waarschijnlijk ook te maken met de steeds lagere drempel om video’s te produceren. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat minder dan 30% alleen maar vertrouwt op professioneel geproduceerde video’s. Zo’n 35% heeft echter voldoende aan de eigen mobiele telefoon om de video’s voor werving- en selectiedoeleinden te schieten.  En een even grote groep zegt zowel professionele video’s als filmpjes van de eigen smartphone te gebruiken.

Waar zit de meeste waarde?

Waar zit dan de meeste waarde van al die video in recruitment? De respondenten zagen dat vooral op 3 terreinen:

  • 68% zag het in ‘content engagement’, oftewel: bereik, clicks, views, e-mailopeningsratio’s, en klik-ratio’s
  • 68% zag het in candidate quality, oftewel: de acceptatie voor een shortlist, de conversie van interview naar aanbod, de quality-of-hire.
  • 55% zag het voor in een betere candidate experience: meer tevredenheid bij kandidaat en hiring manager, en een hogere referral rate.

Er is de afgelopen 12 maanden echt een aardverschuiving geweest in het gebruik van video.

Er is de afgelopen 12 maanden echt een aardverschuiving geweest in het gebruik van video, concluderen de onderzoekers. Zo schuiven steeds meer organisaties op in ‘volwassenheid’, constateren ze. ‘Van wat we nu zien als geavanceerde gebruikers, was voor de pandemie nog 26% gemiddeld, 8% beginner en 10% zat zelfs nog pas in de planning- en oriëntatiefase.’

Hoe meer, hoe beter

Het veld zo overziend, raden de onderzoekers organisaties vooral aan om meer video te gebruiken om met kandidaten te communiceren in verschillende fases van het proces. En ook vooral: véél video maken. ‘Er is een sterke correlatie tussen het aantal geproduceerde video’s en de ROI die respondenten claimen te hebben. Zo’n 2 op de 3 respondenten die zeggen een sterke ROI te hebben, produceerden de afgelopen 12 maanden 10 tot 100 video’s. En van degenen die twijfelen of hun video’s tot ROI hebben geleid, zegt 43% slechts 1 tot 10 video’s gemaakt te hebben het afgelopen jaar.

‘Kandidaten aantrekken is compleet veranderd de afgelopen tijd.’

Zoals recruitmentgoeroe Greg Savage (auteur van The Savage Truth) het in het onderzoeksrapport samenvat: ‘Kandidaten aantrekken is compleet veranderd de afgelopen tijd. We zullen nog lang te maken hebben met schaarste aan vaardigheden. Het gaat er als recruiter nu ook niet meer primair om je kandidaat te assessen. Dat is het makkelijke deel. Maar vertrouwen opbouwen, mensen aantrekken, met hen verbinden, en het aan tafel krijgen, dat is waar het nu om gaat. Dat vraagt nieuwe tools en skills, en authentieke uitingen van cultuur, merk en normen en waarden.’ Precies waar video geschikt voor is, wil hij maar zeggen.

werven met video doorbraakMeer weten?

Op 4 november vindt bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie de Masterclass ‘Werven met Video’ plaats. In deze masterclass leer je in één dag hoe online video je kan helpen in alle facetten van werving en selectie: van vacature in videovorm en werkgeversvideo voor employer branding tot livestream.

Inschrijven

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners