Video leidt tot betere preselectie

Peter Boerman Op 05 januari 2012
Gem. leestijd 2 min 2829x gelezen
Deel dit artikel:

Als videosolliciteren vroeg in het sollicitatieproces wordt meegenomen, levert dat minder sollicitaties, maar kwalitatief betere en meer gemotiveerde kandidaten op. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Twente. Meer over deze  recruitmenttool en andere middelen lees je in het vakmagazine Werf& 16.

Efficiënter en effectiever

Door video in te zetten in de eerste stap van het sollicitatieproces kan de voorselectie zowel efficiënter als effectiever worden, concludeert Bart ter Harmsel. Hij studeerde op dit onderwerp af, onder leiding van associate professor Tanya Bondarouk. Voor zijn onderzoek ondervroeg hij klanten van onder meer Clooks.

Het aantal kandidaten was bij de onderzochte organisaties wel 40 tot 50 procent minder dan bij vergelijkbare organisaties die géén videosolliciteren inzetten in het begin van het sollicitatieproces. Doordat hier al een voorselectie plaatsvond, hoefde bij de organisaties met videosolliciteren echter ook maar 10 tot 20 procent minder interviews gehouden te worden. En dat terwijl het aantal hires dat daar weer op volgde, gelijk bleef of zelfs hoger werd.

Afvallen

Conclusie van Ter Harmsel is dan ook videosolliciteren ertoe leidt dat minder gemotiveerde kandidaten eerder afvallen. De echt gemotiveerde kandidaten blijven over. Zo kan je met mínder sollicitatiegesprekken meer of in elk geval minstens evenveel goede mensen aannemen.

Meer weten?

Geïnteresseerd in de voor- en nadelen van videosolliciteren en andere online recruitment tools? Lees er meer over in Werf& 16, die helemaal in het teken staat van middelen en media en een special bevat over recruitment tools. Ontvang je Werf& nog niet? Kijk dan hier voor meer informatie over abonnementen en het bestellen van losse nummers.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners