Vijf keer groei in één week: schaarste alom

Peter Boerman Op 15 april 2014
Gem. leestijd 2 min 1584x gelezen
Deel dit artikel:
Vijf keer groei in één week: schaarste alom

Financieel specialisten, technici, softwareontwikkelaars, logistiek professionals, hoger opgeleiden in het algemeen: overal lijkt de schaarste wel weer toe te nemen.

Yacht, Randstads detacherings- en wervingsbureau voor hoger opgeleiden, meldt deze maand in elk geval voor elk van de genoemde categorieën een toenemende vraag.

Zo is de vraag naar hoger opgeleiden in het eerste kwartaal van dit jaar met 15 procent gestegen ten opzichte van 2013, een even grote groei als de vraag naar financieel specialisten. De vraag naar technici steeg met 13 procent ten opzichte van een jaar geleden, even veel als de vraag naar softwareontwikkelaars. De vraag naar logistiek professionals nam zelfs met  30 procent toe, aldus Yacht. Drukke tijden dus ook voor de persberichtschrijvers daar…

Al vier kwartalen

De groei in het aantal vacatures voor hogeropgeleiden zet al vier kwartalen op rij onverminderd door, aldus Yacht, dat hiervoor cijfers gebruikt van Jobfeed en de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS). Er is beduidend meer vertrouwen in het vinden van een nieuwe baan: het aantal actief zoekenden is gestegen naar 14 procent (was een jaar geleden nog 11 procent). Wel blijken werkgevers nog voorzichtig met het aangaan van verplichtingen; slechts 15 procent van de hogeropgeleiden krijgt een contract voor onbepaalde tijd, blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de professionele arbeidsmarkt over het eerste kwartaal van 2014 van Yacht.

Laveren op grillige golven

Directeur Dick Koopman: ‘Omdat er meer vacatures zijn, krijgen mensen meer vertrouwen in het vinden van een nieuwe baan. Dat is goed voor de arbeidsmarkt. Wel zien we dat de arbeidsmarkt, ook voor hogeropgeleiden, steeds flexibeler wordt. Het vaste contract is echt verleden tijd en zal op den duur bijna niet meer worden aangeboden. Flexibiliteit en kunnen laveren op grillige economische golven is het devies.’

Salaris minder belangrijk

Wat verder opvalt in de analyse is dat actief zoekenden salaris nog steeds als belangrijkste aspect noemen in een baan, maar dat het wel aan belang verliest. De inhoud van het werk wordt nu bijna even belangrijk gevonden als salaris. 

Meer over de rol van arbeidsvoorwaarden in het recruitmentproces staat te lezen in het recente papieren nummer van Werf&.  Niets missen? Neem dan nu een abonnement!

Foto via Flickr.com

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners