Volop groene vacatures, maar er wordt ook steeds meer op gezocht

Peter Boerman Op 19 april 2018
Gem. leestijd 3 min 472x gelezen
Deel dit artikel:
Volop groene vacatures, maar er wordt ook steeds meer op gezocht

De overstap naar nieuwe, schone vormen van energie levert niet alleen heel veel banen op, er wordt ook steeds meer op gezocht, zo blijkt.

De SER heeft vandaag concrete aanbevelingen gepubliceerd om flink te investeren in groene energie. Om de klimaatdoelen te halen, moeten veel mensen worden omgeschoold, maar ook heel veel nieuwe mensen worden opgeleid en aangetrokken, aldus de SER.

‘Er is gelukkig al veel gaande’

‘Knelpunten op de arbeidsmarkt moeten dringend worden opgelost’, aldus SER-voorzitter Mariëtte Hamer. ‘Er moet veel gebeuren, maar gelukkig is er ook al veel gaande. Samen werken aan scholing, aan werkgelegenheid en innovatie, met werkgevers, werknemers, overheid, onderwijsinstellingen, landelijke en regionale organisaties is cruciaal voor het succes. Zodat iedereen mee kan blijven doen.’

Meer diversiteit graag

Op dit moment lopen de tekorten in de branche snel op. Het gaat vooral om technisch en ict-geschoolde mensen op zowel mbo- en hbo-niveau, bijvoorbeeld om nieuwe energie-installaties te bouwen en onderhouden, huizen aan te passen of te isoleren. Op regionaal niveau zijn hiervoor al allerlei initiatieven gestart. De SER beveelt onder meer aan om deze initiatieven uit te breiden en meer diversiteit onder werknemers na te streven.

‘Knelpunten op de arbeidsmarkt moeten dringend worden opgelost’, zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer

Honderden procenten groei

Niet alleen het aantal kansen in de ‘groene’ energiesector neemt toe, ook de belangstelling ervoor. Zo meldt vacaturesite Indeed dat bijvoorbeeld op de zoekterm ‘groen natuur’ in oktober 2017 maar liefst 1.325,8 procent méér gezocht werd dan in de 3 jaar daarvoor. Ook op de zoekterm ‘duurzaamheid’ was de groei groot te noemen. Op basis van het onderzoek stelde Indeed een top 10 samen met de meest gebruikte zoektermen.

groene top 10

Het begint al heel vroeg

Een opvallende zoekterm in de top 5 is ‘stage duurzaamheid’. Dat suggereert dat jongeren al tijdens hun studie bezig zijn met een groene/duurzame toekomst. Een andere interessante observatie is, dat een groene baan binnen een breed scala aan ervaringsniveaus en sectoren populair is: er wordt, onder meer, gezocht naar stages, juniorfuncties, managerfuncties en technische functies.

Interesse in duurzaamheid groeit

Volgens het CBS nam het aantal banen in de milieusector van 2001 tot 2015 met bijna 14% toe. Sander Poos, de managing director van Indeed in de Benelux: “De algehele interesse in het milieu en duurzaamheid groeit. Onze data laten zien dat deze trend ook zichtbaar is op de arbeidsmarkt. Een mogelijke verklaring is dat steeds meer bedrijven ‘groen’ gaan werken, omdat die vraag er nu eenmaal vanuit de consument is. En die landelijke aandacht inspireert natuurlijk ook werkzoekenden.”

momenteel zijn de arbeidskrachten in de installatiesector niet aan te slepen

De fossiele industrie voorbij

Volgens de Nationale Energieverkenning (NEV) zullen de groene energiesectoren de fossiele industrie de komende jaren voorbijstreven op het gebied van arbeidsplaatsen. Op dit moment zijn de arbeidskrachten in de installatiesector bijvoorbeeld al niet aan te slepen. De grote bedrijven hebben stuk voor stuk honderden vacatures openstaan. Daardoor komen mensen die bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen geïnstalleerd willen hebben, momenteel vaak op een wachtlijst. Ook de bouw en het onderhoud van windmolenparken op zee zorgt voor veel nieuw werk.

groene energie

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners