Vooral 25- tot 32-jarigen liegen heel wat af op hun CV

Peter Boerman Op 29 maart 2016
Gem. leestijd 2 min 2105x gelezen
Deel dit artikel:
Vooral 25- tot 32-jarigen liegen heel wat af op hun CV

Het zijn vooral de mensen tussen de 25 en 32 jaar die een loopje met de waarheid nemen op hun CV. Hoe ouder, hoe minder ze liegen. En ook de jongere doelgroep ‘overdrijft’ nog nauwelijks op zijn CV.

Dat blijkt uit recent onderzoek van de Britse Risk Advisory Group, die voor die conclusie zo’n 5.500 CV’s analyseerde en natrok. Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de CV’s ‘onnauwkeurigheden’ bevat, een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van een soortgelijke analyse vorig jaar. Van alle CV’s bevat 28 procent zelfs ‘grote discrepanties’, aldus de onderzoekers.

Vrouwen liegen niet minder

Vooral academische ervaring blijkt opvallend vaak ‘inconsistent’ te worden weergegeven, met werkervaring als een goede tweede. En vrouwen liegen daarbij overigens niet minder dan mannen, concludeert het onderzoek. Het gaat in alle gevallen overigens niet alleen om overdrijvingen: veel kandidaten laten juist ook bewust informatie weg, zoals een forse schuld, of een juridische veroordeling.

cv liegen cijfers

Een paar voorbeelden

  • Eén kandidaat claimde te zijn afgestudeerd aan een prestigieuze Engelse universiteit. In werkelijkheid had hij niet alleen die kwalificatie niet, hij was zelfs weggestuurd van het instituut.
  • Eén kandidaat claimde 2 MBA’s te bezitten. In werkelijkheid was de ene MBA afkomstig van een ‘nep-universiteit’, de andere MBA was gehaald in India, waar hij slechts een paar van de vakken en opdrachten gemaakt had die vereist waren.
  • Een kandidaat die solliciteerde naar een compliance-rol ‘verzuimde’ een veroordeling van 40.000 Britse pond te vermelden.
  • Eén kandidaat zette 6 maanden werkervaring als Marketing Manager op het CV. In werkelijkheid was hij slechts stagiair op de marketingafdeling geweest.
  • Eén kandidaat zette 3 maanden werkervaring op het CV, en meldde ontslag te hebben genomen om een betere stap te kunnen maken. In werkelijkheid was hij slechts drie dagen komen opdagen, en daarna met de noorderzon vertrokken.

Foto boven via Flickr.com

Lees ook:

 

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners