HR-Analytics? In vacatures zie je het nog nauwelijks terug

Peter Boerman Op 20 oktober 2017
Gem. leestijd 3 min 866x gelezen
Deel dit artikel:
HR-Analytics? In vacatures zie je het nog nauwelijks terug

Vrijwel iedereen heeft de mond vol van Big Data, kunstmatige intelligentie en Analytics. Maar in vacatures blijkt al die belangstelling nog nauwelijks terug te zien.

Tot wel 95 procent van het hele recruitmentproces is te automatiseren, meldde ABN Amro eerder deze week. Steeds slimmere algoritmes, meer gamification, digitale preselectie en interviews: het moet het leven van de recruiter binnenkort allemaal veel makkelijker maken. Sterker nog: misschien maakt het de recruiter zelfs wel helemaal overbodig…

In totaal 34% meer HR-vacatures

Maar zover blijkt het in de praktijk nog zeker niet. Sterker nog: wie het vacature-aanbod bekijkt, zou eerder wel eens het tegenovergestelde kunnen denken. De vraag naar HR-medewerkers en recruiters blijkt het afgelopen jaar namelijk met maar liefst 34 procent gestegen. Oftewel: hoezo automatisering van de recruiter of de HR-afdeling?

De robot hoeft nog niet gevreesd te worden

En in dat totale aanbod aan vacatures valt nog iets opmerkelijks op: slechts 7 procent ervan vraagt kennis van geavanceerde HR-tools. Recruiters hoeven dus voorlopig niet te vrezen vervangen te worden door robots, zo lijkt de conclusie uit een analyse van metabanenzoekmachine Joblift.

Slechts 7 procent van de vacatures vraagt om kennis van geavanceerde HR-tools

De aantrekkende arbeidsmarkt heeft meer invloed

In de afgelopen 12 maanden telde het bedrijf 12.358 vacatures voor recruiters en HR-professionals van Nederlandse bedrijven, 34% meer dan een jaar eerder. Die groei was zelfs nog sterker dan die van de totale vacaturemarkt, waar 26% méér vacatures te noteren vielen. Voorzichtige conclusie: de aantrekkende arbeidsmarkt, en de daaruit voortkomende strijd om goed personeel, had dus stukken meer invloed op de vraag naar HR-personeel dan de digitalisering.

Innovatieve tools? In vacatures vind je ze niet

Ook als je naar de gevraagde vaardigheden in die vacatures kijkt, lijkt er qua automatisering nog geen vuiltje aan de lucht. Joblift onderzocht de vacatures aan de hand van een lijst met 30 bekende, vernieuwende tools die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Kennis van een of meerdere van deze programma’s was in geen enkele vacature een vereiste.

Doe maar liever sociale vaardigheden

Ook een algemenere zoekopdracht naar geavanceerde HR- en recruitmenttools geeft weinig resultaat. Slechts 7 procent van de vacatures vraagt naar kennis op dit gebied. Daarentegen lijkt de omgang met mensen nog steeds bovengemiddeld belangrijk. Van de HR-vacatures verlangt 47 procent sterke sociale en communicatieve vaardigheden. Van alle vacatures op de Nederlandse arbeidsmarkt geldt dat maar voor 31 procent.

er zijn dit jaar minder vacatures voor HR-consultants die de digitalisering kunnen begeleiden

Ook opvallend: het aantal vacatures voor HR-consultants die het digitaliseringsproces kunnen begeleiden, is dit jaar gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Stokte vorig jaar de teller op 35 vacatures, afgelopen jaar werden er nog maar 30 geteld.

Recruitervacatures staan gemiddeld 26 dagen open

Van de 12.358 getelde vacatures vroeg 28 procent specifiek om een recruiter. De rest was voor banen met een breder HR-profiel. Opvallend is dat vacatures met een breder HR-takenpakket een stuk makkelijker te vullen zijn dan die voor recruiters. De eerste categorie stond gemiddeld 18 dagen open. Voor recruitervacatures duurde het gemiddeld 26 dagen voordat ze gevuld werden, bijna de helft zo lang dus.

Lees ook:

Wél alles weten van recruitmenttechnologie?

recruitment tech eventKom dan op donderdag 23 november naar de derde editie van het Recruitment Tech Event, volop inspirerende keynotes, verdiepende breakouts, innovatieve demo’s én de uitreiking van de Recruitment Tech Awards van 2017.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners