Vraag naar recruiters zit nog altijd stevig in de lift

Peter Boerman Op 30 januari 2017
Gem. leestijd 3 min 1220x gelezen
Deel dit artikel:
Vraag naar recruiters zit nog altijd stevig in de lift

De vraag naar recruiters groeit al jaren achter elkaar hard. Zelfs zo hard, dat er in het laatste kwartaal liefst 2 keer zoveel vacatures online waren als eind 2014.

Ook andere functies op HR-gebied kennen veel vraag. Dat leidde in het vierde kwartaal van 2016 zelfs tot een nieuw record: nooit eerder werden zoveel HR-vacatures online gepubliceerd als de 9.453 die toen werden gemeten. Dat blijkt uit De Stand van HR, een onderzoek naar de stand van de arbeidsmarkt op HR- en recruitersgebied, uitgevoerd door Compagnon en Intelligence Group, op basis van cijfers van Jobfeed en Jobdigger.

stand van hr vraag hr-functies

HR blijkt een echte HBO-functie

In 2 op de 3 vacatures van die ruim 9.400 wordt specifiek gevraagd om iemand met een hbo-achtergrond, iets meer dan 2.000 vacatures zijn geschikt voor mbo’ers, in nog eens een kleine 1.000 wordt om een academicus gevraagd.

stand van hr vraag naar recruitersOok voor functies in het recruitmentvakgebied worden vooral hbo’ers gezocht. Steeds meer zelfs: in 2013 was het aantal vacatures voor mbo’ers en hbo’ers nog min of meer gelijk: eind 2016 werd ruim 2,5 keer zo vaak om een hbo-diploma gevraagd voor een functie in de werving en selectie van personeel.

Recruiters veel gezocht

Recruiters en andere medewerkers op het gebied van werving en selectie behoren tot de meest gezochte mensen in de HR-branche. De groei in meer allround functies als HR-adviseur, HR-manager of HR-assistent gaat de afgelopen jaren een stuk minder hard, zo blijkt. Opvallend: administratief medewerkers zijn op HR-afdelingen de laatste jaren wel weer relatief vaker gewild, net als re-integratieconsulenten en opleidingsfunctionarissen.

Administratief medewerkers zijn op HR-afdelingen de laatste jaren relatief gewild

Flexibele tijden en thuiswerken, graag

Gevraagd naar welke arbeidsvoorwaarden ze het belangrijkst vinden springen er twee duidelijk bovenuit: flexibele werktijden (54%) en de mogelijkheid om thuis te werken (44%). Een jaar eerder scoorden beide arbeidsvoorwaarden nog bij respectievelijk 47 en 40 procent de hoogste ogen, ook toen overigens al als toppers. Flexibele werktijden blijken vooral voor academici een must, thuiswerken is met name gewild bij hbo’ers.

Jaarsalaris: tussen 30 tot 60 duizend

Als we kijken naar de in de vacatureteksten geboden jaarsalarissen (iets wat in zo’n 15% van de teksten gebeurt), dan valt op dat die voor mbo’ers tussen de 30.000 en 35.000 euro liggen, maar voor academici veel hoger: tussen de 45.000 en zelfs iets meer dan 60.000 euro bruto. En hoe meer ervaring, hoe groter het salarisverschil, zo blijkt.

stand van HR jaarsalarissen

Meesten verdienen nog geen 40.000 euro

De HR-manager, de HR Business Partner en de Manager Recruitment kunnen gemiddeld het hoogste salaris tegemoet zien; de Trainee Recruitment Consultant, de intercedent en de personeelsplanner zitten juist aan de onderkant van de salarisladder. Daarbij valt op dat slechts voor 5 functies gemiddeld meer dan 40.000 euro in de vacature als jaarsalaris (ex. vakantiegeld) wordt geboden. De meeste gemiddelde salarissen in het HR-vakgebied liggen daarentegen zo rond modaal, zo blijkt.

Meer lezen?

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners