Vrijwilligerswerk voor allochtoon dé manier om discriminatie tegen te gaan

Peter Boerman Op 29 augustus 2016
Gem. leestijd 2 min 1625x gelezen
Deel dit artikel:
Vrijwilligerswerk voor allochtoon dé manier om discriminatie tegen te gaan

Sollicitanten met een allochtone achternaam kampen met discriminatie op de arbeidsmarkt. Maar er blijkt wel degelijk ook aan te ontsnappen. Namelijk: via vrijwilligerswerk.

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Vlaanderen, dat wordt gepubliceerd in het septembernummer van Economic Letters, blijken Vlaamse sollicitanten met een Turkse naam wel degelijk behoorlijk te worden benadeeld op de arbeidsmarkt. Met één uitzondering: als ze zeggen vrijwilligerswerk te doen of te hebben gedaan.

Fake sollicitaties

stijn baertHet onderzoek is uitgevoerd door professor Stijn Baert (foto). Hij stuurde daarvoor onder meer fake sollicitaties rond naar echte vacatures in België (niet tot ieders genoegen overigens…). De cv’s bij de sollicitaties kregen willekeurig etnische origine en vrijwilligersactiviteiten mee.

Even vaak uitgenodigd

De resultaten bleken behoorlijk verrassend. Onder de kandidaten die géén vrijwilligerswerk deden, werden de mensen met de autochtone achternaam gemiddeld meer dan twee keer zo vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek als de mensen met een migrantennaam. Heel anders was het echter onder de kandidaten die wél lieten zien vrijwilligerswerk te doen. Hen bleken werkgevers namelijk niet verschillend te benaderen: zowel migranten als autochtonen bleken gemiddeld even vaak te worden uitgenodigd. En bovendien vaker dan de groepen die géén vrijwilligerswerk hadden gedaan.

Wonderen voor het cv

Met andere woorden: de allochtoon die zijn kansen op de arbeidsmarkt wil vergroten, doet er goed aan zich eerst te melden bij de plaatselijke vrijwilligerscentrale. Een beetje ervaring voor het goede doel doet immers wonderen voor het cv en de carrièrekansen. En de maatschappij is er nog bij gebaat ook…

Foto via Flickr.com

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners