Waar zijn nog brandwachten, vulploegleiders en supermarktmanagers te vinden?

Peter Boerman Op 13 maart 2019
Gem. leestijd 2 min 591x gelezen
Deel dit artikel:
Waar zijn nog brandwachten, vulploegleiders en supermarktmanagers te vinden?

Supermarktmanagers, BI-consultants, brandwachten en vulploegleiders: het zijn de vacatures die landelijk het moeilijkst zijn te vervullen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De supermarktmanager staat zelfs helemaal bovenaan in de top-10 die Indeed vandaag naar buiten bracht. Ruim 66 procent van deze vacatures stond het afgelopen jaar langer dan 2 maanden open. Ook de positie van de vacatures voor brandwachten is opvallend. Hiervan staat ruim 63 procent langer dan 2 maanden open. brandwachten indeed

Een brandwacht is een veiligheidstoezichthouder, die op plekken waar bijvoorbeeld wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, moet waarborgen dat de veiligheidsvoorschriften worden opgevolgd. “Voor deze functie zijn heel specifieke diploma’s en certificaten vereist. Daarnaast moet een brandwacht ook kunnen ingrijpen als het nodig is, bijvoorbeeld als er brand uitbreekt. Dat betekent dus dat kandidaten fit moeten zijn en niet angstig aangelegd”, zegt Sander Poos, Managing Director Indeed Benelux. “Dat vraagt om specifieke functie-eisen die ervoor zorgen dat het aantal mogelijke kandidaten klein is. We zien dat heel specialistische functies daardoor relatief lang openstaan.”

Talentmismatch in de detailhandel

Dit jaar ontstaan volgens het UWV 1,2 miljoen vacatures, waarvan de meeste in de detailhandel en zorg en welzijn. De Indeed-cijfers bevestigen dat. “Er is minder interesse onder werkzoekenden om in de detailhandel aan de slag te gaan”, zegt Poos. “Als we niet op korte en middellange termijn meer mensen voor dit werk weten te interesseren, wordt de talentmismatch hier alleen maar groter.”

brandwachten 2In de grote steden is het anders

Wat in de recente Indeed-cijfers verder opvalt is dat de vier grote steden allemaal heel andere lijstjes hebben met moeilijk te vervullen vacatures. Zo zijn in Amsterdam traders moeilijk te vinden, en kampt vooral Den Haag met moeilijk in te vullen zorgvacatures. In Utrecht gaat het dan weer vooral om IT’ers. Poos: “Utrecht lijkt hier concurrentie te ondervinden van Amsterdam, waar de startup-scene veel developers aantrekt.”

Brandwachten in grote steden niet zo schaars

Verder kijkend naar de grote steden valt op dat alleen in Rotterdam en Utrecht de supermarktmanager de top-10 haalt. De vulploegmedewerker staat zelfs in geen enkele van de grote steden in de top-10. Ook de brandwachten en thuishulpen, die landelijk als zeer schaars zijn aan te merken, blijken in de grote steden niet tot de meest gezochte functies te behoren.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners