Waarom 50-plussers geen baan vinden, deel 3

Werf& gastredacteur Op 03 oktober 2012
Gem. leestijd 4 min 9856x gelezen
Deel dit artikel:

Veel wordt geklaagd over ‘leeftijdsdiscriminatie’ van 50-plussers door werkgevers. Maar volgens Geert-Jan Waasdorp spelen zeker 15 heel andere factoren een rol. In dit derde deel rondt hij zijn betoog af en licht nog eens vijf oorzaken toe. Waardevolle inzichten die je kans op een baan te vergroten.

 

Bewust gekozen 50-plus werkloze

Ik rond deze serie af met nog een reeks van vijf factoren die van invloed zijn op het al dan niet vinden van een baan door 50-plussers. Dit stuk is – ondanks de scherpe randjes – niet geschreven om 50-plussers in een kwaad daglicht te stellen. Integendeel. Een goede lezer verzamelt met deze serie 15 tips om beter en sneller aan een baan te komen. Het is namelijk niet de leeftijd die werkloos maakt, maar veel eerder de keuzes die iemand wel of niet maakt. Soms heb je maandelijks meer geld of vrije tijd als je werkloos blijft. Soms wacht je op de coach of het UWV om je te helpen. In die gevallen blijf je wel langer werkloos, maar dat is je eigen keuze. Een keuze die misschien wel gebaseerd is op de wijze levensjaren die eraan ten grondslag liggen. In dat geval ben je een bewust gekozen 50-plus werkloze.

11. Werklozen hebben niet alle tijd om te oriënteren

Ga meteen op zoek naar een nieuwe baan. Open deur, ik weet het. Maar de eerste weken zijn cruciaal een nieuwe baan te vinden. Vertrouw daarin primair op jezelf. Een outplacementbureau, het UWV of een loopbaancoach gaan die baan niet voor je vinden. Ze helpen je hooguit, maar hebben een tijdschema dat niet primair in het voordeel van een 50-plusser werkt. 10 afspraken in 3 maanden levert 3 maanden vertraging op….Aan het werk gaan, betekent niet per definitie dat je meteen een volwaardige nieuwe baan hebt. Werken via het uitzendbureau is een hele goede optie, ook al is het onder je niveau.. Nogmaals (punt 1): solliciteren vanuit werk, is succesvoller dan vanuit werkloosheid.

12. Een 50-plusser vergeet (of wil geen) uitzendwerk

Uitzendwerk is typisch voor starters en (v)mbo’ers, maar de meeste mensen vinden hun eerste baan via een uitzendbureau. Ook hoogopgeleiden. Hier ligt ook voor werkloze 50-plussers een belangrijke kans op de arbeidsmarkt. Helaas zien we maar al te vaak dat deze route niet wordt bewandeld. Men richt zich op vast werk (met de zekerheid van een uitkering) in plaats van tijdelijk werk. Terwijl in dit tijdelijk werk verschillende voordelen liggen verscholen, variërend van het opdoen van nieuwe ervaring, in het werkritme blijven tot en met de kans op een vaste baan en het creëren van een voorsprong, omdat je solliciteert vanuit een (flexibele) baan. Een werkgever zal iemand die vanuit een baan solliciteert beter waarderen dan iemand die werkloos is, ook als het een flexibele baan is (zie ook punt 1 en 12).

13. 50-plusser denkt eerder aan pensioen dan loopbaan

Vraag 50-plussers hoe lang ze ‘nog moeten’ en ze kunnen het je perfect zeggen. Vraag ze naar het perspectief dat ze voor zich zien m.b.t. hun carrière en loopbaan, dan blijft het angstvallig stil. Voor wie zou een werkgever kiezen? Iemand voorbij de 60 mag misschien nadenken over zijn pensioen, maar iemand die net over de helft van zijn werkzame leven is toch zeker niet?

14. 50-plusser vertrouwt op loopbaanadviseur en jobcoach

Al eerder gaf ik aan dat zij niet de baan voor je gaan vinden. Sterker nog, in veruit de meeste gevallen hebben zij slechts beperkt zicht op de meest effectieve oriëntatiekanalen. Toch wordt er vertrouwd op de coach en het bijhorende traject. Waardevol als jouw loopbaancoach recent nog als recruiter heeft gewerkt en praktijkkennis heeft van de wensen en behoeften van werkgevers. Echter, teveel loopbaancoaches missen de link met de wensen en behoeften van werkgevers, lijnmanagers en recruiters. Voor je het weet ben je maanden verder en heb je geen baan gevonden. Sterker nog, ben je passiever geworden en teleurgesteld.

15. De concurrentie is groot, maar werk is er genoeg

De concurrentie op de nationale arbeidsmarkt is groot. Met jonge mensen en mensen uit het buitenland. Toch is er nog nooit een 50-plusser die wil werken, niet aan het werk gekomen. Er is altijd werk voor mensen die willen werken en voor goede mensen. Alleen al in de laatste 52 weken waren er meer dan 1.2 miljoen vacatures op het internet en waarschijnlijk een kleine 2 miljoen vacatures in totaal (incl. interne vacatures). Maar je moet er wel iets voor doen. Misschien eerder verworven rechten laten varen en vooral meer van jezelf laten zien dan de jongere of buitenlandse concurrentie.

Maak de juiste keuzes!

Wanneer je de scherpe randjes uit het verhaal haalt, las je de volgende vijf tips

  • Ga zo snel mogelijk weer aan het werk, een baan zoeken vanuit een werksituatie (ook al is het onder je niveau) vergroot je kansen
  • Maak dankbaar gebruik van uitzendwerk
  • Stel arbeidsdoelen voor de komende jaren. Wat wil je nog bereiken?
  • Vertrouw primair op jezelf als het gaat om het vinden van een baan. Externe hulp is mooi meegenomen, maar secundair
  • Er zijn voldoende vacatures. Gebruik veel oriëntatiekanalen op de juiste manier

Deze serie gaf in toaal 15 tips waarmee 50-plusserrs beter en sneller aan een baan kunnen komen. Op heel veel punten waar ‘50-plusser’ staat, had overigens net zo goed een andere leeftijd of een andere groep kunnen staan. Wees je bewust van je overwegingen en beweegredenen en maak de keuzes die bij jou passen!

Deze bijdrage is geschreven door Geert-Jan Waasdorp. Je kunt de gehele reeks (en alle reacties erop) hier op de website nog eens rustig doorlezen.

 

Deel dit artikel:

Onze partners Bekijk alle partners