Waarom Capgemini aan referrals wil komen via… chocolade

Peter Boerman Op 10 augustus 2018
Gem. leestijd 3 min 3675x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom Capgemini aan referrals wil komen via… chocolade

Chocolade is een goede verleider, weten ze bij Capgemini. Vandaar dat de consultant vanaf vandaag repen Tony’s Chocolonely uitdeelt aan de eigen medewerkers. Doel: meer referrals binnenhalen.

Capgemini heeft voor deze actie speciale repen Tony’s Chocolonely laten ontwikkelen. Om die repen zit een wikkel met een unieke wincode, die is gekoppeld aan een medewerker. Alle medewerkers van Capgemini in Nederland kunnen vanaf vandaag deze repen gratis komen ophalen. Delen de medewerkers de speciale Capgemini-repen vervolgens uit aan vrienden en bekenden, en komt daar uiteindelijk een hire uit voort, dan kunnen ze bovendien een mooie bonus tegemoet zien.

Speciale Tony’s Experience Day in Amsterdam

marloes capgemini chocoladeEn dat is nog niet alles, vertelt Marloes den Hartog-Pauw, sinds februari werkzaam als manager recruitment bij Capgemini. De unieke wincode kun je invullen op een speciale “What drives Tony’s”-landingspagina op de werkenbij-site. Als ze de ‘Gouden Drive’ winnen, maken de Capgemini-medewerker én de persoon uit zijn netwerk ook kans op het winnen van een speciale Tony’s Experience Day, die eind november wordt georganiseerd door Capgemini en de chocolademaker, in de Westergasfabriek in Amsterdam.

De winnaars van de actie krijgen dan samen met de medewerkers van Capgemini die hen hebben aangedragen een Tony’s-ervaring. Dat hoeven overigens niet allemaal nieuwe medewerkers te zijn. Iedereen mag meedoen aan deze actie. ‘We willen vooral weer zichtbaar zijn op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld. Al hopen we natuurlijk wel dat we hier kandidaten mee verzamelen.’

Voorheen: referralbonus na 22 weken

De actie met de chocolade van Tony’s Chocolonely is een van de initiatieven die Den Hartog-Pauw heeft ontplooid sinds haar aantreden in februari dit jaar. Veel van die initiatieven zijn gericht op versterking van het aantal referrals, zegt ze. Hoeveel dat er in het verleden waren, weet ze niet. ‘Dat werd ook niet echt bijgehouden’.

Nu wordt een groot deel van de bonus uitgekeerd na het eerste face-to-face sollicitatiegesprek

Wat ze wel weet is dat het voorheen te lang kon duren voordat een medewerker die iemand had aangedragen zijn referralbonus tegemoet kon zien. Niet echt motiverend, concludeerde ze. Nu wordt daarom al een groot deel van de bonus uitgekeerd na het eerste face-to-face sollicitatiegesprek. De rest volgt zodra een nieuwe medewerker aan zijn eerste werkdag begint.

Hoe het balletje ging rollen

‘Toen we dat veranderd hadden, zijn we gaan nadenken: hoe kunnen we dit nog meer bekend maken in de organisatie? Een collega had in het klein al iets gedaan met eigen wikkels om repen chocolade voor referral. Dat werkte wel. Toen is het balletje gaan rollen, en zijn we dit met een aantal mensen gaan uitwerken. Vervolgens hebben we Tony’s gebeld en die reageerden ook meteen enthousiast.’

Capgemini’s eigen designbureau Backelite heeft daarna een hele campagne ontwikkeld, inclusief ‘heel mooie wikkels en visuals’, aldus Den Hartog-Pauw. Er is zelfs een reuzenreep voor bij de ingang gemaakt. ‘En we gaan vandaag als recruiters met Tony’s-shirts rondlopen en mini-repen uitdelen om mensen op te roepen de repen met de wincodes bij ons te komen ophalen.’

Er is ook een goed doel: 100 weeks

De actie is ook nog eens gekoppeld aan een goed doel. Voor elke referralbonus die Capgemini uiteindelijk kan uitkeren, deelt het consultancybedrijf ook nog eens 250 euro uit aan stichting 100 weeks van de Tony’s Foundation.

‘ons team van recruiters heeft dit jaar al ruim 500 new hires gerealiseerd’

Een ‘mooie actie, waarmee we ook nog hopen referral te boosten tot wel 40 procent’, zegt Den Hartog-Pauw. Maar dat gaat volgens haar ook echt wel de goede kant op. ‘We hebben al heel veel goed op de rit. Zo hebben we dit jaar met elkaar al meer dan 500 new hires gerealiseerd. Wat mij betreft een topprestatie van het succesvolle en ook heel leuke recruitmentteam van Capgemini.’

Meer over referral?

Op 4 oktober organiseert Werf& een Breaking Seminar over referral recruitment. Met daarbij niet alleen een checklist en input voor een duurzame referralstrategie, maar vele mooie recente voorbeelden van via-via-werving. Meer weten? Of meteen inschrijven? Of kijk eerst de video:

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners