Waarom je vandaag je interim recruiter een knuffel mag geven

Martijn Smit Op 25 juli 2018
Gem. leestijd 4 min 2416x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom je vandaag je interim recruiter een knuffel mag geven

De interim-recruiter moet vaak zendingswerk doen als hij of zij ergens binnenkomt. Daar zouden we best eens wat meer waardering voor mogen hebben, stelt Martijn Smit.

Ik ken heel veel recruiters. Heel veel recruiters kennen mij. In de jaren als radiomaker heb ik er ruim 5.000 mogen ontmoeten. En voor die tijd was ik ook niet geheel uit een ei gekropen. Ik kan wel zeggen dat ik recruiters beesten vind, echt mooie dieren. Maar in het wild zijn ze eigenlijk nauwelijks te onderscheiden van normale mensen. Je hebt ze in alle soorten en maten.

Van de reus van recruitment tot het Wonderkindje

Neem bijvoorbeeld Sander van der Zwaan. Sander is de reus van recruitment. Hij is zó lang dat je hoopt voor zijn opdrachtgevers dat ze niet per strekkende meter betalen.

Aan de andere kant hebben we iemand als Don het Wonderkindje. Don is zo klein dat hij bij Unleash voor een kindertarief naar binnen mag en dan regelt Bill Boorman een kinderstoeltje. Ik hoorde vandaag dat Don denkt dat ik hem niet mag, maar ik ben juist gek op mijn recruitmentvriend in pocketformaat. Hij doet me denken aan een jonge Martijn Smit.

Ik hoorde dat Don denkt dat ik hem niet mag, maar ik ben juist gek op m’n recruitmentvriend in pocketformaat

Nu kan ik hele odes schrijven aan mijn grote kleine vriend Don, maar hij is nu al de Don Diablo van recruitment, ook al denk je meer aan Lil’Kleine. Als je zijn insta volgt is het een stampend techno-recruitment-festival, dus meer lof van deze recruitment-opa is eigenlijk niet eens meer nodig. Ik ga tegenwoordig in het weekend alleen nog naar Club Bed met DJ Pillow, met een gastoptreden van MC Netflix.

De grootste recruitment-realist die ik ken

Maar goed, over naar degene over wie ik het eigenlijk wil hebben. Mijn grote recruitmentvriend Sander dus. Sander is echt een koning in de recruitmentjungle. Altijd een glimlach, altijd licht cynisch, maar ook de grootste recruitment-realist die ik ken. Sander is – kortom – interim-recruiter pur sang.

Het mooie van Sander is dat hij altijd mooie klussen heeft en bij die organisaties een heel gezonde mix doet van employer branding, direct sourcen en referral recruitment, met daarbovenop een snufje recruitment-unicorn-feeënpoeder. Sander doet het gewoon.

It ain’t rocket science’

Zoals recruitment annex trainer annex video-, strategie- en EVP-knaller annex vlogger en blogger Ellen van Dieren zegt: “It ain’t rocket science, het is vooral: doen.” Veel recruiters die ik ken zijn eigenlijk een drama in de uitvoering. Ik sprak laatst een recruiter en die zei: “De komende zes maanden staan in het teken van het ontwikkelen van ons employer brand.” Ik zal heel eerlijk zijn: ik kan dat in een dag. En mensen zoals Sander kunnen dat ook. Lukt jou dat niet? Dan moet je je serieus afvragen of je wel degene bent die het werkgeversverhaal over je bedrijf wil vertellen.

Het gaat om drie knoppen

Mensen vergeten vaak: recruitment doe je met een plan, waarin drie knoppen het belangrijkst zijn. Het gaat om employer brand, sourcen en referral. De andere recruitmentknopjes zijn spielerei. Afhankelijk van de opdracht zet je sommige knoppen uit en sommige aan. Een goede interimmer weet bij binnenkomst hoe hij succesvol moet zijn.

Mensen als Sander moeten vaak veel zendingswerk doen, In het woud van werkgevers

Interimmers krijgen als geen ander te horen: “Wat? Jij wil een budget? Jij bént het budget!” Eerlijk gezegd denk ik dat zulke opdrachtgevers wel erg weinig verstand hebben van recruitment. Mensen als Sander moeten dan ook vaak veel zendingswerk doen. In het woud van werkgevers.

Een ander mooi voorbeeld

Een ander mooi voorbeeld is Caroline van Oppen. Caroline is een ervaren interimmer die het klappen van de zweep kent. Ze heeft een lijst opdrachtgevers waaraan je een puntje kunt sourcen. Heb jij ooit van RIPE NCC gehoord? Topbedrijf, met een missie, een doel en een divers medewerkersbestand met de allerslimste koppen uit de hele internetwereld. Hun locatie is echt top, dichterbij Amsterdam Centraal kom je niet. In de tijd dat zij er zit heeft zij heel veel zaken geïmplementeerd. Opdrachtgever blij, targets gehaald en dan maar weer kijken wat de toekomst brengt.

Hun zendingswerk zorgt voor extra recruiters

Mensen als Sander en Caroline zijn fantastisch voor de Nederlandse recruitmentindustrie. Hun zendingswerk bij organisaties die niet van origine een recruitmentcultuur hebben zorgt voor nieuwe inzichten over hoe je als organisatie kunt werven. Deze interim leeuwen en tijgerinnen zorgen er ook voor dat er uiteindelijk meer corporate recruitmentfuncties ontstaan. Want: leuk zo’n interimmer, maar als het staat kun je dan mooi een vaste kracht erop zetten.

Vandaag is ‘Hug-je-interim-recruiter-dag’!

Dus kom je een interim recruiter tegen in het wild? Of heb je er misschien zelfs eentje op je afdeling? Geef hem of haar dan eens een aai over de bol, geef ze een knuffel als leeuw Clarence, knijp in hun wang en wees lief voor ze. Want interimmers doen meer voor het vak dan wie dan ook. Daarom roep ik vandaag graag uit tot: internationale “Hug-je-interim-recruiter-dag”!

Over de auteur

martijn smitMartijn Smit werkt bij Adver-Online als HR & Recruitmentstrateeg.

Lees ook van Martijn:

Alle artikelen van Martijn

 

 

Deel dit artikel:

Martijn Smit

HR & Recruitmentstrateegbij Adver-Online
Martijn Smit werkt bij Adver-Online als HR & Recruitmentstrateeg.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners