Waarom het verrijken van kandidaten overschat wordt

Het assessen van kandidaten is net zo’n commodity geworden als tattoo’s. Het is heel persoonlijk, maar zegt tegelijkertijd heel weinig over wie je nu echt bent, volgens Wim van den Nobelen.

Wim Van den Nobelen Op 14 augustus 2019 Gem. leestijd 3 min522x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom het verrijken van kandidaten overschat wordt

Ik heb niets tegen assessments. Net zo min heb ik iets tegen tattoo’s overigens. Een goed assessment geeft meer informatie over een sollicitant, maar met alleen de testresultaten kun je nog niet veel. Het is in veel gevallen een ‘praatstuk’. De combinatie van een analyse én een gesprek verrijken het cv van de sollicitant. Zinvol dus?

Logisch of niet?

Ja en nee. Ja, omdat je meer informatie krijgt en de sollicitant daardoor minder geheimen voor je zal hebben. Hoe meer je weet, hoe groter de kans dat je de juiste persoon aantrekt. Dat lijkt logisch. Maar dat is het helaas niet. Daarom dus ook, nee, niet zinvol. Je kunt een sollicitant verrijken tot deze een ons weegt, maar daarmee los je niet het echte probleem op. In de meeste gevallen gaat het namelijk niet over de juiste kandidaat vinden, maar het juiste functieprofiel opmaken.

Het gaat om het opmaken van het juiste functieprofiel

Een gemiste kans

Er bestaan prachtige functiehuizen, waarderingssystemen en ga zo maar verder. Echter laat de praktijk vaak zien dat als iemand weggaat, of wanneer er een nieuwe functie ontstaat (meer dan deze twee smaken zijn er niet), er heel weinig tijd en energie wordt gestoken in het opmaken van een passend profiel. 

Ja, HR werpt er een blik op. De hiringmanager doet er een plasje over en dan mag de recruiter aan de slag. Zelden tot nooit worden medewerkers van de afdeling gepolst. Of nog beter, de vertrekkende collega. En laat nou die laatste echt goed weten wat de functie inhoud. Een gemiste kans in gevallen.

Het verrijken van het functieprofiel

De markt van kandidaten verrijken is booming en een verkeerd functieprofiel zal uiteindelijk een juiste kandidaat opleveren, maar nooit jouw probleem oplossen. Bedrijven doen er beter aan om het functieprofiel te verrijken. Helaas lijkt deze markt nog in de kinderschoenen te staan. En daarom mijn volgende vraag: welke tools ken jij voor het verrijken van het functieprofiel? Ik ken bijvoorbeeld Recruitment Accelerator, maar ben erg benieuwd naar de tools die jij kent en/of gebruikt. 

Reacties zijn welkom. Dat kan in de comments. Via WhatsApp/telefoon/mail 0650602624/wim@strictlypeople.nl en gebruik dan #verrijkingfunctieprofiel.  In mijn volgende blogs zal ik je op de hoogte houden van de reacties en tools. Dank voor het meedenken en delen. 

Deel dit artikel:
Wim Van den Nobelen

Wim Van den Nobelen

Eigenaar bij Strictly People
Wim van den Nobelen is eigenaar van werving- en selectiebureau Strictly People en recruiter op het gebied van Salarisadministratie.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency