Waarom je bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis nu ook wandelend kunt solliciteren

Peter Boerman Op 26 oktober 2018
Gem. leestijd 4 min 2232x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom je bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis nu ook wandelend kunt solliciteren

In het kader van de Candidate Experience hebben ze bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft weer eens wat nieuws bedacht: een wandelend sollicitatiegesprek. Wel zo prettig voor recruiter én sollicitant, zo blijkt.

Het idee van het wandelend sollicitatiegesprek is ontstaan naar aanleiding van de ‘Beweegweek’, die eerder deze maand in het ziekenhuis gehouden werd, zo vertelde recruiter Sjoerd Burger vorige week op het Werf& Selectie Jaarcongres. Door te wandelen voorkom je een ‘verhoor’ in een ‘verhoorkamer’, zoals een standaard sollicitatiegesprek voor een kandidaat nog wel eens kan lijken. Het gaat juist om een prettiger ontmoeting, waarbij al wandelend vaak meer los komt bij de twee gesprekspartners, zo blijkt uit de eerste ervaringen.

‘Een heel ander gesprek’

‘Het gaat echt om de candidate experience‘, aldus Burger. De kandidaat wordt eerst opgehaald, waarna een korte rondleiding door het ziekenhuis en over de betreffende afdeling volgt, terwijl ondertussen het gesprek wordt gevoerd. ‘Zo krijg je meteen ook een heel ander gesprek’, zegt Burger. ‘Het is meer ontspannen en voor de kandidaat is het ook goed om te zien: waar kom ik te werken? Hoe ziet het gebouw en de afdeling eruit? Waar is het bedrijfsrestaurant? Dat soort dingen.’​

Eerste ervaringen goed

In traditionele sollicitatieprocedures krijgen kandidaten vaak pas op het allerlaatst, of pas op de eerste werkdag, te zien wáár ze daadwerkelijk komen te werken. En vooral ook: met wie. Door het sollicitatiegesprek wandelend te doen voorkom je dat, en het zorgt bovendien voor een veel prettiger beleving voor de kandidaat, merkt Burger. En daardoor ook voor een beter gesprek. ‘We doen dit nu als pilot om dit uit te testen. Maar de eerste bevindingen zijn al echt goed. Het sluit ook goed aan bij de persoonlijke benadering die wij nastreven; de echte aandacht voor de patiënt en de werknemer of sollicitant.’

‘Eigenlijk best simpel’

Hij noemt het idee ‘eigenlijk best simpel’. ‘Het gaat gewoon even om oprechte aandacht voor de mens’. Uit de psychologie zijn al langer de voordelen bekend van wandelen tijdens bijvoorbeeld coaching. Je komt letterlijk in beweging, gaat helderder denken, en wordt er over het algemeen rustiger van. Bovendien geeft het doorgaans meer vrijheid in een gesprek. Door de voortgaande beweging zou je er onbewust ook beter door gaan vooruit kijken. Ondanks deze vele voordelen is het wandelen als vorm van sollicitatiegesprek nog nauwelijks bekend.

sjoerd burger wandelend solliciteren

Sjoerd Burger, tijdens zijn sessie op het Werf& Selectie Jaarcongres

Meer menselijke benadering

Het is bepaald niet de eerste keer dat het Reinier de Graaf Ziekenhuis probeert een meer menselijke benadering toe te passen in het werving- en selectieproces. Met hun spreekuur waar afgewezen sollicitanten feedback kunnen krijgen wonnen ze bijvoorbeeld eerder dit jaar een Werf& Award, én trokken ze landelijke aandacht.

Moeders kunnen hun kinderen 2 uur lang naar de kinderopvang brengen, terwijl ze zelf solliciteren

Maar er is meer. Zo werden deze zomer twee violistes uitgenodigd om op de Intensive Care live muziek te verzorgen voor ernstig zieke patiënten. Het filmpje daarover werd gretig gedeeld op sociale media. Ook biedt het ziekenhuis (samen met Knotz Kinderopvang) aan kandidaten gratis kinderopvang aan. Moeders (en vaders) kunnen hun kinderen dan 2 uur lang naar Villa Duimelot brengen, terwijl ze zelf hun sollicitatiegesprek voeren.

Ook geen motivatiebrief meer

‘Het zijn eigenlijk ook allemaal eenvoudige oplossingen, maar dat is denk ook de kracht’, zegt Burger erover. Bij het Reinier de Graaf ziekenhuis vragen ze bijvoorbeeld ook niet meer (altijd) om een motivatiebrief. Kandidaten vinden die doorgaans namelijk vervelend om te schrijven, en ze voegen in het proces weinig toe.

In plaats daarvan vraagt het ziekenhuis vaak een ‘Motivatie-presentatie’: een bij de vacature passende opdracht, vanuit vakmanschap. ‘Daarmee kun je jezelf als kandidaat veel meer onderscheiden, het laat zien dat je echt geïnteresseerd bent. En het is bijvoorbeeld ook raar om schaarse beroepen zoals OK-assistent-kandidaten te vragen om een cv en motivatie. Zij kunnen overal aan de slag in Nederland.

Solliciteren met een whatsappje

Ook krijgen nieuwe medewerkers tijdens de opzegtermijn van hun vorige baan een kaartje in de bus: ‘Succes met je nieuwe baan. Wij kijken uit naar jouw komst, alles staat klaar voor jou. Van alle collega’s’. Met daaronder een handtekening van de recruiter en toekomstig leidinggevende. Daarnaast zijn er simpele, korte filmpjes gemaakt om het werk in het ziekenhuis toe te lichten, is er een speciaal referralprogramma ingeschakeld en kunnen sollicitanten gewoon via een whatsappje kenbaar maken interesse te hebben in een vacature.

voor ze beginnen krijgen nieuwe medewerkers een kaartje in de bus: ‘Succes met je nieuwe baan. Van alle collega’s’

Het ziekenhuis experimenteert bovendien met vacatures ‘zonder verkooppraatjes’ (via Spielwork). En dan hebben we het nog niet eens gehad over de speciale ‘Meet & Greet’ die enige tijd geleden werd georganiseerd voor statushouders met een medische achtergrond, of de rolstoelen- en beddenraces die het ziekenhuis op poten zette. Alles om maar af te stappen van de ouderwetse vormen van solliciteren, en te zoeken naar modernere (én betere) alternatieven, aldus Burger.

Benieuwd naar meer Candidate Experience?

Op donderdag 6 december organiseert Werf& een Breaking Seminar over de Candidate Experience. Vol met tips en praktijkverhalen. Lees er hier meer over, of schrijf je direct in. Of kijk eerst de video:

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners