Wat de nieuwe wervingssite van Bol.com zo goed maakt

Bas van de Haterd Op 08 juni 2018
Gem. leestijd 5 min 2125x gelezen
Deel dit artikel:
Wat de nieuwe wervingssite van Bol.com zo goed maakt

De recruitmentsite van Bol.com stond al bekend als een van de beste van Nederland. Nu is de site volledig vernieuwd. Worden de hoge verwachtingen ook waargemaakt?

Als oud-winnaar van Digitaal-Werven heeft bol.com natuurlijk een reputatie hoog te houden als het om wervingssites gaat. Nu is bol.com met een nieuwe wervingssite gekomen, waarbij men in het persbericht aangeeft meer te willen focussen op de cultuur en de fit. Tijd voor een snelle review dus.

Ter herinnering: in 2014 was Bol.com de winnaar van Digitaal-Werven vanwege de optimale gebruikservaring. De site stak qua usability boven alles en iedereen uit. Alle overtuigingstechnieken werden ook goed ingezet. Een jaar later won Bol.com (net) niet voor de tweede keer in successie, omdat Amerpoort toen naast een heel goede gebruikservaring ook meer het gevoel van de organisatie wist over te brengen. Ook in de jaren erna is Bol.com nog een aantal keer genomineerd geweest, omdat die gebruikservaring altijd top was – en bleef.

Meteen gelukkig van de homepage

Hoe is dat op de nieuwe site? Een snelle blik op de homepage maakt me meteen gelukkig. Een video, een podcast met de tekst: ‘Geen zin om te lezen? Luister hier’. Voor elke kandidaat wat wils. Heerlijk. Ik ben zelf een lezer (en een schrijver), maar ik weet ook dat er veel mensen dol zijn op video, of juist podcasts luisteren. Bol gebruikt hier de lessen van de retailer: er zijn gewoon meerdere soorten klanten (en kandidaten) en die moet je allemaal bedienen.

bol com collega's

Onderaan de homepage staan nog eens een heleboel gezichten en een heleboel quotes. Prachtig gedaan. Mooi visueel weergegeven, dit is hoe je je personeel presenteert.

Vacatures: mooi en slim gedaan

Uiteindelijk draait het op vacaturesites natuurlijk maar om één ding: de vacatures. Daar komen immers 80 tot 90 procent van al je bezoekers op. De meerderheid van je bezoekers ziet niets anders dan dat.

bol com overzicht vacatures

De overzichtspagina ziet er goed uit. Eén zin, gewoon bam. Opleidingsniveau. Locatie. Klaar. Enige wat ik mis in deze is het aantal jaar gewenste werkervaring. De vacatures zelf hebben bovendien allemaal een andere header, die voor zover ik kan inschatten daadwerkelijk relevant is voor de functie. Leuk gedaan dus.

bol com site speelgoed

Bij de meeste vacatures staat een foto van waarvan ik denk dat die persoon deze, of een vergelijkbare baan, daadwerkelijk doet. Maar bij de Category Manager Speelgoed staat bijvoorbeeld de bovenstaande foto. Enige kritiekpunt dat ik kan verzinnen is dat deze foto wel heel groot is en misschien overdone. Je moet best ver scrollen om iets te lezen.

bol com overzicht vacature

Meteen onder de foto staat je recruiter met naam en foto en deze blijft, samen met de sollicitatieknop, altijd in beeld. Slim gedaan, vooral ook die foto erbij, dat komt sympathiek en menselijk over. Daaronder staan weer wat data, waarbij het mij opvalt dat hier het salaris genoemd wordt, iets dat niet in het overzicht gebeurde. Het opleidingsniveau en (wederom) het aantal jaar gewenste ervaring staan er echter hier niet bij.

Inzicht in de procedure

Daaronder staat een standaard opbouw van de vacature, die een beetje geleend is van Coolblue. Maar beter goed gejat dan slecht bedacht, toch?

bol com jouw team

In de vacature staat je team, met de quotes. Wederom: supermooi en slim gedaan. Er staat een 360-gradenfoto van een deel van het pand, ook prachtig. Procedure duidelijk uitgelegd. Ook mooi gedaan. De vacature is op alle mogelijke manieren aangekleed en daar word ik heel blij van!

bol com procedure

En dan kom je bij de sollicitatiemogelijkheid, onderaan de pagina, en dan kan je nog een test doen. De test opent in hetzelfde venster en je lijkt dus je vacature kwijt te zijn, maar ook hieraan is gedacht. Als je deze invult krijg je een knop om terug te gaan. Het leuke is dat de vragen steeds veranderen, maar vaak ook meerdere antwoorden goed zijn. Naar een sollicitatiegesprek mag je bijvoorbeeld zowel je cv als zelfgemaakte Bossche bollen meenemen.

bol com twijfel test

Usability: kleine verbeterpuntjes

De gebruikservaring bij bol.com was altijd top en dat is nog steeds zo. Mooi detail is bijvoorbeeld dat de bovenste navigatiebalk uit beeld verdwijnt als je scrolt, wat je meer overzicht geeft, maar dat deze weer terugkomt als je naar boven scrolt. Perfect, want ik moet naar boven scrollen om er te komen, dus alleen dan is die nuttig. Dit soort hele kleine dingen maakt mij blij.

bol com pand

Natuurlijk zitten er ook nog een paar kleine verbeterpuntjes in. Zo is een van de gerelateerde vacatures van de programma manager data compliance die van… de programma manager data compliance. Ook lijken de gerelateerde vacatures te moeten scrollen / draaien of wat dan ook, maar het staat nu statisch in beeld waardoor er een aantal die wel relevant zijn buiten beeld vallen. Kleine gebruikservaringen die makkelijk op te lossen zijn, lijkt me.

Mobiel: duidelijk over nagedacht

Er is duidelijk nagedacht over de mobiele ervaring, waarbij sommige zaken voor de mobiele gebruiker zijn weggelaten. Bij de meeste begrijp ik de keuze, alleen die ene zin die de functie omschrijft in de vacature-overzichtspagina mis ik wel. De vacature is ook opgebouwd zonder dat hij massaal is, omdat je elk element los kunt uitklappen. Er is een mogelijkheid om je cv via Dropbox bij te sluiten. Er is alleen geen mogelijkheid met LinkedIn te solliciteren via de API, wat ik een gemiste kans vind. Maar aan de andere kant: ik weet ook dat Linkedin hier soms heel lastig over doet voor niet-klanten. Dat zou misschien de reden kunnen zijn.

Conclusie: absolute topsite

De nieuwe site van bol.com (mede ontwikkeld door Kaliber Interactive) heeft voor een groot deel de kwaliteiten van de oude site behouden, en dat is al best een prestatie. Hij is nog steeds gebruiksvriendelijk en toegankelijk. Het mindere element van de oude site, het gevoel, de sfeer, de beeldende materialen, zijn nu veel beter.

Het mindere element van de oude site, het gevoel, de sfeer, de beelden, zijn nu veel beter

Kortom: een absolute topsite die waarschijnlijk komend jaar hoge ogen gooit op Digitaal-Werven, het evenement waarbij de beste recruitmentsite van het jaar wordt verkozen.

bas van de haterd

Over de auteur van dit blog

Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie aan kandidaten de beste digitale sollicitatie-ervaring biedt, en samen met Werf& organisator van TA Live.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Bas van de Haterd

bij Digitaal-Werven
Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie kandidaten de beste sollicitatie-ervaring biedt, en samen met Werf& organisator van TA Live.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners