Wat zeggen de woorden die je in vacatures gebruikt over jouw organisatie?

Bas van de Haterd Op 15 mei 2018
Gem. leestijd 3 min 1682x gelezen
Deel dit artikel:
Wat zeggen de woorden die je in vacatures gebruikt over jouw organisatie?

Je vacatureteksten zijn een mooie plek om kandidaten over jouw unieke bedrijfscultuur te vertellen. Uit onderzoek blijkt dat het geheim zit in de woorden die je het meest gebruikt.

Er is veel over te doen over vacatureteksten en de gebruikte woorden erin. De term jeukwoorden (wat ik zelf dan weer een verschrikkelijk jeukwoord vind) komt hierbij vaak terug. Bijna al deze verhalen gaan over een persoonlijke aversie tegen bepaalde termen. En dat heeft natuurlijk niets te maken met goede of slechte vacatureteksten. Of een vacaturetekst goed of slecht is, wordt namelijk maar bepaald door één graadmeter: solliciteert de juiste kandidaat of solliciteren de juiste kandidaten erop?

Ruim 25.000 vacatures onderzocht

Ik wil het nu daarom liever in zijn geheel niet hebben over alle onzin die over het wel of niet gebruiken van bepaalde termen wordt geschreven. Waar ik het wél over wil hebben is wat woorden zeggen over jouw organisatie. En dat wil ik doen aan de hand van een analyse van Textio, dat daarvoor het taalgebruik in meer dan 25.000 vacatures van 10 grote en bekende techbedrijven onderzocht.

Welke termen komen (relatief) het meest voor?

De woorden (en zinsdelen) die Textio vaak aantrof bij een bepaald bedrijf hebben ze vervolgens vergeleken met hoe vaak hetzelfde woord voorkwam bij de andere negen. Dus: hoe vaak komt een bepaalde term voor ten opzichte van de rest? Of specifieker gesteld: hoe vaak komt het voor ten opzichte van het bedrijf dat dit woord of deze term het op één na meest gebruikt? Want juist deze termen zeggen alles over je cultuur!

Agile en Java horen er niet bij…

Een woord als Agile, Java, of Scrum zal op deze manier de lijst dus waarschijnlijk niet halen. De 10 bedrijven gebruiken deze termen immers (waarschijnlijk) allemaal ongeveer even vaak. Welke termen dan wel het verschil maken? Daarvan heeft Textio een handig overzicht gemaakt. Kijk naar het lijstje en zie hoe de cultuur van deze organisaties verschilt als je de ruis weghaalt:

woorden techbedrijven vacatureteksten

Wat handig is van Textio: ze weten uit onderzoek ook welke woorden goed resoneren bij mannen, en welke woorden vrouwen relatief meer aanspreken. In bovenstaand overzicht zijn de blauwe woorden mannelijker, de paarse resulteren relatief in meer vrouwelijke sollicitanten. Het is dus te verwachten dat een bedrijf als Slack meer vrouwelijke kandidaten aanspreekt dan Amazon, Microsoft of Google, aldus Textio.

Maak nóóit een kopie van andermans vacature

Wat je met deze informatie kunt? Ik kom bij veel organisaties binnen. Velen hebben wel iets van elkaar, maar ik heb nog nooit gezien dat de ene organisatie een kopie is van de andere. Daarom is het ook ontzettend dom om een kopie te maken van andermans vacature. Schrijf je vacature dus altijd zelf. Alleen zo kun je er eigenheid aan geven.

ik heb nog nooit een organisatie gezien die een kopie is van een andere. Waarom zou een vacature dat wel zijn?

Geen organisatie is hetzelfde. Analyseer daarom ook vooral wat er in je huidige vacatures staat, waarbij het misschien wel verstandig is om dit af te zetten tegen je concurrenten op de arbeidsmarkt. Wat zijn nu de ‘niet-standaard’ termen die onbewust vaak in je vacature terecht komen? Hoe omschrijft dit je cultuur?

bas van de haterd

Over de auteur van dit blog

Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie aan kandidaten de beste digitale sollicitatie-ervaring biedt.

Deel dit artikel:

Bas van de Haterd

bij Digitaal-Werven
Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie kandidaten de beste sollicitatie-ervaring biedt, en samen met Werf& organisator van TA Live.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners