Hebben we met persoonlijk datasysteem echt ‘the next big thing’ in recruitment te pakken?

Peter Boerman Op 20 december 2017
Gem. leestijd 2 min 401x gelezen
Deel dit artikel:
Hebben we met persoonlijk datasysteem echt ‘the next big thing’ in recruitment te pakken?

Ze presenteren het zelf als ‘the next big thing’ in de branche. Maar gaan de verzekerde profielen van TrustLogics inderdaad de hele wereldmarkt veranderen? Volgend jaar zullen we het merken…

Het zou een van de grote problemen zijn in de recruitmentbranche: sollicitanten die steeds hun cv moeten aanpassen aan de functie, en recruiters die niet weten of ze tijdens het sourcen met actuele informatie over een kandidaat te maken hebben. Bovendien leidt al dat geschuif met cv’s ook nogal eens tot privacyperikelen. Kun je bijvoorbeeld nog wel een talentpool aanhouden onder de nieuwe AVG-regels?

Een nieuwe wereldstandaard

Het Amerikaanse TrustLogics claimt daarop iets gevonden te hebben en heeft recent – met redelijk veel bombarie – aangekondigd een nieuwe ‘Global Standard for the Hiring Process’ te willen introduceren. Daarvoor deed het inspiratie op bij de blockchaintechnologie (zouden we hier te maken hebben met de eerste ‘blockchain for recruitment‘-toepassing ooit?). Het idee is recruiters toegang te geven tot al het beschikbare talent in de wereld, dankzij een zowel gestandaardiseerd als decentraal systeem van cv’s 2.0, zodat je geen eigen database hoeft bij te houden, maar toch overzicht hebt.

Hebben we hier te maken met de eerste ‘blockchain for recruitment‘-toepassing ooit?

Nog steeds in bèta

‘We willen het mogelijk maken om effectiever meer verzekerde data te delen, die tijdens preselectie alle partijen vertrouwen geven’, aldus het bedrijf, dat ook toegeeft dat zijn beloofde one-step-solution ‘nog steeds in bèta is’. Voor de kandidaat zou het systeem betekenen dat hij (of zij) nog maar één keer zijn gegevens hoeft in te voeren en die vervolgens alleen maar actueel hoeft te houden. Recruiters kunnen op bepaalde karakteristieken zoeken en meteen checken of een kandidaat ook beschikbaar is.

Gevoeliger qua privacy dan LinkedIn

Het is een beetje zoals LinkedIn ook gegroeid is, maar TrustLogics is niet bang om de concurrentie aan te gaan. De start-up denkt vooral veel privacygevoeliger met informatie te kunnen omgaan. ‘Na 10 jaar managementervaring te hebben opgedaan bij een werving- en selectiebureau , merkten we dat het een grote uitdaging is om een wereldwijde standaard te maken voor cruciale elementen in het werving- en selectieproces. Het gaat erom een oplossing te verzinnen die Persoonlijke Identiteitsinformatie (PII) beschermt tegen publiek gebruik, zowel on- als offline.’

‘Het gaat om een oplossing die Persoonlijke Identiteitsinformatie beschermt tegen publiek gebruik’

Getest bij ruim 48.000 gebruikers

Die oplossing gaat er dus binnenkort komen, aldus het bedrijf uit Atlanta. De gesloten bètaversie werd getest bij meer dan 48.000 gebruikers. De open versie zal begin 2018 beschikbaar komen. Dan kunnen we ook gaan merken of de markt op deze wereldwijde standaard zit te wachten.

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners