De week in werving: van hippe dammers tot bankiers die niet meer aan de bak komen

Peter Boerman Op 25 november 2016
Gem. leestijd 4 min 645x gelezen
Deel dit artikel:
De week in werving: van hippe dammers tot bankiers die niet meer aan de bak komen

Voortaan elke vrijdag: een round-up van het belangrijkste nationale en internationale nieuws rondom werving en selectie.

Deze week: van volop spanning in Zeeland tot grensproblemen op de arbeidsmarkt.

#1. In Zeeland neemt de spanning het meest toe

Het goede nieuws kwam deze week (opnieuw) van het CBS. De arbeidsmarkt herstelt in alle provincies, wisten ze te melden, en dan vooral in – opvallend genoeg – Zeeland. Niet alleen was daar het aantal werklozen per vacature veruit het kleinst, net als de totale werkloosheid, ook qua groei in vacatures verslaat Zeeland alle andere provincies: +318% (!) in 3 jaar. Niet gek dus dat het CBS concludeert dat de spanning op de arbeidsmarkt daar het sterkst groeit.

Toch ligt de werkloosheid in het hele land nog wel boven het niveau van het derde kwartaal van 2008, aldus de nationale rekenmeesters. In het derde kwartaal van 2016 waren er in Nederland overigens 159 duizend openstaande vacatures, een toename van 70 procent sinds het derde kwartaal van 2013.

#2. Bankpersoneel heeft het lastig op arbeidsmarkt

Misschien dat ontslagen bankiers maar eens in Zeeland hun licht moeten opstijgen. Voor de werknemers in de financiële sector was er namelijk deze minder goed nieuws. Zo blijkt uit een UWV-rapport dat de branche dit en volgend jaar nog eens met 10.000 banen krimpt, nadat tussen 2008 en 2015 al 41.000 banen verloren gingen.

En die mensen komen moeilijk elders aan de slag, zo wordt gemeld. Ongeveer 4 op de 10 WW’ers uit de financiële dienstverlening is binnen een jaar weer aan werk, terwijl dit gemiddeld over alle sectoren maar liefst 65% is.

Ook de deze week verschenen Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2016 bevat weinig goed nieuws voor de bankier. Zo verwachten 62 procent van de door hen ondervraagde managers van financiële dienstverleners en verzekeraars dat de bestaande werkgelegenheid bij hun bedrijf nog verder gaat afnemen. De voornaamste ‘boosdoener’: de ‘vierde industriële revolutie’, die steeds meer mensenwerk vervangt door digitalisering en automatisering.

#3. Hoe dammen ineens hip werd

Zo gaan er jaren voorbij zonder dat je ooit iets van de sport hoort, zo is het ineens het snoepje van de week. De dammers kunnen het zich waarschijnlijk zelf bijna niet voorstellen, maar ineens is de sport hipper dan hip. De oorzaak: het ‘Max Verstappen’-effect. Oftewel: ‘we’ zijn er ineens weer eens goed in.

De eerste drie weken van december strijden de 18-jarige Jan Groenendijk en 23-jarige Roel Boomstra om de officiële Wereldtitel Dammen. Reden voor tal van bedrijven om een graantje mee te willen pikken. Zo hebben hiphop platenlabel Top Notch en ‘activatiebureau’ Kumpany het wereldtitelgevecht al omarmd.

Ook YoungCapital is op de dam-trein gesprongen. Als ‘hoofdsponsor’ nog wel (pun intended). Woordvoerder Suzanne van der Cammen: “Wij geloven dat je, ongeacht je leeftijd, met talent en focus de wereld kunt veroveren. En omdat we ervan houden om dingen nét een beetje anders te doen, supporten we dé intellectuele krachtmeting van 2016: de Wereldtitel Dammen.”

#4. ‘Arbeidsmarkt aan de grens kan beter’

De arbeidsmarkt in Nederland is al best goed, maar kan nog steeds beter. Althans, uit een onderzoek van het Centraal Planbureau komt naar voren dat de buitengrenzen van ons land nog wel eens een ‘onzichtbare barrière’ vormen voor het zoeken naar een baan. Niet zo verrassend natuurlijk, maar daardoor is de werkloosheid in de grensregio’s wel ‘hoger dan noodzakelijk en liggen de salarissen er lager’, aldus het CPB.

Volgens het planbureau kunnen tussen de 7.000 en 42.000 extra Nederlanders aan een baan komen als we belemmeringen wegnemen, zoals over en weer niet-erkende diploma’s. Dat is overigens wel een ‘hypothetische exercitie’, aldus het CPB, want zulke belemmeringen blijken in de praktijk maar ‘moeilijk te verminderen’. Vooral aan de Duitse grens zijn de taal- en cultuurverschillen hardnekkig. Maar, stelt het CPB hoopvol: daar zijn de kansen op verbetering dus ook het grootst.

#5. Japanse sollicitant steelt portemonnee

In de categorie ‘raar maar waar’ steken we deze week over naar Japan. Daar heeft werkloze Shogo Takeda recent tijdens een sollicitatiegesprek de portemonnee gestolen van de directeur die hem interviewde.

De directeur van het onderhoudsbedrijf voor liften schakelde de politie in nadat hij merkte dat zijn portemonnee was verdwenen. De dief was makkelijk te vinden. Hij had voor de sollicitatie zijn contactgegevens opgegeven. ‘Ik wilde voor het bedrijf werken, maar omdat ik geen werk had, had ik ook geen geld’, biechtte de 24-jarige man volgens de Japan Times vervolgens op aan de politie.

De krant vermeldt ook nog dat Takeda niet meer heeft geïnformeerd naar de uitkomst van het sollicitatiegesprek…

#6. Grap van de week

grap-van-de-week-251116-1grap-van-de-week-251116-2

Bron: van9tot5.com

Lees ook het nieuws van vorige weken:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners