De week in werving: hoe Facebook 144 recruiters zoekt en de Kerstman honderden hulpjes

Peter Boerman Op 18 november 2016
Gem. leestijd 3 min 930x gelezen
Deel dit artikel:
De week in werving: hoe Facebook 144 recruiters zoekt en de Kerstman honderden hulpjes

Voortaan elke vrijdag: een round-up van het belangrijkste nationale en internationale nieuws rondom werving en selectie.

Deze week: van volop vacatures bij UPS en Facebook tot gemopper over doorgeslagen flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt.

#1. CPB: ‘Flexibilisering is te ver doorgeslagen’

De meeste werkgevers zijn er blij mee, met de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Maar laagopgeleiden en mensen met gezondheidsklachten zijn er wel mooi de dupe van, zegt het Centraal Planbureau, het belangrijkste overheidsadviesorgaan van het kabinet.

Al 40 procent van de mensen op de arbeidsmarkt heeft geen vast contract meer, een groei van 52 procent in 10 jaar. Om die ontwikkeling te doorbreken stelt het CPB drie oplossingen voor: óf het aanpassen van de wetgeving, óf het opschroeven van sociale zekerheden van flexibele krachten óf juist de bescherming van vaste krachten aanpakken. Welke van de drie het beste is? “Dat is een politieke keuze”, aldus CPB-onderzoeker Daniel van Vuuren.

#2. Werkloosheid daalt wel steeds verder

Het goede nieuws over de arbeidsmarkt kwam deze week van dat andere overheidsorgaan: het CBS. Kwamen de nationale rekenmeesters eerder in de week al met nieuws over een ongekend piekend vacatureaantal, later in de week kwam daar nog eens een almaar dalende werkloosheid bij.

Niet alleen heeft twee derde van de beroepsbevolking betaald werk, de afgelopen maanden groeide dat aantal zelfs met gemiddeld 17.000 mensen per maand. Helemaal opvallend: ruim drie kwart hiervan betrof 45-plussers.

#3. Waar zijn de hulpjes van de Kerstman?

Zelfs de Kerstman schijnt nu al moeite te hebben om goed personeel te vinden. In Indianapolis, om maar een voorbeeld te noemen, is UPS nog dringend op zoek naar 600 hulpjes voor Santa Claus, maar de Amerikaanse pakketjesbezorger is daarvoor in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met onder meer Amazon.

Ook hogere salarissen maken inmiddels onderdeel uit van die strijd. Zo kan een gewone pakketjesbezorger al bijna 18,75 dollar (17,64 euro) per uur verdienen en zijn assistent 15 dollar. Over heel de VS verspreid zoekt de bezorgdienst maar liefst 95.000 extra mensen voor het feestseizoen. Wie dat werk goed doet, heeft overigens dikke kans te mogen blijven: van de vaste krachten die UPS de afgelopen jaren aannam, was 37 procent daarvoor seizoenskracht geweest.

#4. Facebook zoekt 144 recruiters

Nog een bedrijf dat veel recruitmentplannen heeft: Facebook. Niet alleen wil het sociale netwerk LinkedIn in de flank aanvallen, het bedrijf heeft ook zelf een behoorlijke personeelsbehoefte.

Het aantal Facebook-medewerkers groeide afgelopen jaar al met 31 procent, tot in totaal 15.700. Alleen al in de laatste maand kwamen daar nog eens de volgende vacatures bij:

  • 144 functies in recruitment
  • 234 functies in sales en marketing
  • 124 functies in data en analytics
  • 170 functies in infrastructuur
  • 138 functies bij virtual reality-dochter Oculus
  • 199 software engineering-functies.

Het gaat onder meer om functies in New York, Seattle, Tel Aviv, London, Singapore, Boston, Buenos Aires en Parijs. Personeel wordt bijvoorbeeld gevonden via hacking challenges. Maar dat geldt dan (natuurlijk) weer niet voor de recruiters. Die krijgen een ‘gewone’ sollicitatieprocedure…

#5. JPMorgan beboet om corrupt aannamebeleid

Een Amerikaans bedrijf dat er qua recruitment minder goed opstaat, is JPMorgan. De bank heeft- in strijd met de wet – in China werknemers en stagiairs ingehuurd vanwege hun goede connecties met de overheid. Zo nam JPMorgan onder anderen de zoon van de Chinese minister van Handel in dienst. Ook de zoon van een voormalige Chinese toezichthouder op banken kreeg een baan bij de bank.

Corruptie, aldus de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC), die de zaak al sinds 2013 onderzoekt. JPMorgan is nu akkoord gegaan met een boete van 264 miljoen dollar (ruim 247 miljoen euro). Het is de eerste bank die naar aanleiding van het SEC-onderzoek een boete opgelegd krijgt. Mogelijk volgen er echter nog meer.

#6. Grap van de week:

grap-van-de-weekBron: van9tot5.com

Lees ook het nieuws van vorige weken:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners