Weer minder baanwisselaars

Peter Boerman Op 09 september 2013
Gem. leestijd < 1 minuut 1622x gelezen
Deel dit artikel:
Weer minder baanwisselaars

Door de economische crisis verwisselen steeds minder mensen van baan. Vorig jaar stapten 289.000 mensen over naar een andere job. Dat is 5 procent minder dan in 2011, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zekerheid

Sinds het begin van de crisis is het aantal mensen dat zijn carrière voortzette met ander werk bijna gehalveerd. In 2008 telde Nederland nog 501.000 baanwisselaars. Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen zijn er niet alleen steeds minder banen en vacatures; ook de psychologie speelt een rol. „Mensen kiezen in deze tijd liever voor zekerheid, in plaats dat zij voor avontuur gaan. Als ze een vaste aanstelling hebben, durven ze in veel gevallen het risico niet aan om dat in te ruilen voor een tijdelijk contract.”

Verdere daling

Voor dit jaar rekent Van Mulligen op een verdere daling van het aantal baanwisselaars. „De situatie op de arbeidsmarkt is de laatste maanden alleen maar verder verslechterd”, aldus de econoom.

Het statistiekbureau registreert iemand als baanwisselaar, als die tussen zijn oude en nieuwe baan niet langer dan 3 maanden thuis heeft gezeten. Daarnaast moet hij of zij bij de oude werkgever twaalf uur of meer per week hebben gewerkt gedurende minimaal één jaar.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners