Weer minder baanwisselaars

Peter Boerman Op 09 september 2013 Gem. leestijd 1 min1617x gelezen
Deel dit artikel:
Weer minder baanwisselaars

Door de economische crisis verwisselen steeds minder mensen van baan. Vorig jaar stapten 289.000 mensen over naar een andere job. Dat is 5 procent minder dan in 2011, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zekerheid

Sinds het begin van de crisis is het aantal mensen dat zijn carrière voortzette met ander werk bijna gehalveerd. In 2008 telde Nederland nog 501.000 baanwisselaars. Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen zijn er niet alleen steeds minder banen en vacatures; ook de psychologie speelt een rol. „Mensen kiezen in deze tijd liever voor zekerheid, in plaats dat zij voor avontuur gaan. Als ze een vaste aanstelling hebben, durven ze in veel gevallen het risico niet aan om dat in te ruilen voor een tijdelijk contract.”

Verdere daling

Voor dit jaar rekent Van Mulligen op een verdere daling van het aantal baanwisselaars. „De situatie op de arbeidsmarkt is de laatste maanden alleen maar verder verslechterd”, aldus de econoom.

Het statistiekbureau registreert iemand als baanwisselaar, als die tussen zijn oude en nieuwe baan niet langer dan 3 maanden thuis heeft gezeten. Daarnaast moet hij of zij bij de oude werkgever twaalf uur of meer per week hebben gewerkt gedurende minimaal één jaar.

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency