Werkgelegenheid krimpt verder

Peter Boerman Op 28 augustus 2012
Gem. leestijd 2 min 1810x gelezen
Deel dit artikel:
Werkgelegenheid krimpt verder

De werkgelegenheid neemt verder af. Na een positief tweede kwartaal (van -12,5% naar -10,3%) wordt er voor het lopende derde kwartaal toenemende krimp verwacht (-15,2%). Ook het aantal bedrijven dat wil investeren loopt terug van -6,5% in het tweede naar -10,2% in het lopende derde kwartaal.

 

Dieptepunt ligt achter ons

Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN); het gezamenlijke conjunctuuronderzoek van de Kamer van Koophandel, VNO-NCW, MKB Nederland, Centraal Bureau voor de Statistiek en Economisch Instituut voor de Bouw. Volgens COEN is de weg naar herstel economisch klimaat nog lang.

Volgens ondernemers ligt het dieptepunt van de tweede dip achter ons. De waardering voor het economisch klimaat (-23,7%) is positiever dan een jaar geleden (-27,3%) en laat een stijgende tendens zien. Voor een omslag naar een positief oordeel over het economisch klimaat is echter nog een lange weg te gaan. Dit blijkt uit de resultaten van COEN, die vandaag door de Kamer van Koophandel zijn gepubliceerd.

Export verliest aan glans

Het omzetverloop is, als gevolg van seizoensinvloeden, grillig. Na een negatief eerste kwartaal (-12,3%) volgde een positief tweede kwartaal (4,5%). De verwachting voor het derde kwartaal is echter weer uitgesproken negatief (-12,6%).
Het paradepaardje van economisch herstel – de export – verliest aan glans. Het aantal ondernemers met exportgroei is in het tweede kwartaal minder hard gestegen dan verwacht. De verwachtingen voor het derde kwartaal komen nog maar net boven de nullijn uit. De export blijft daarmee wel het trekpaard van de economie, maar met  te weinig PK om de economie vlot te trekken.

Recordaantallen opheffingen en faillissementen

De winstgevendheid is vorig kwartaal verder verslechterd van -20% naar -22,7%. Doordat de vraag nog steeds niet toeneemt is het dieptepunt waarschijnlijk nog niet bereikt. De rek raakt er steeds verder uit, wat zich volgens de Handelsregistergegevens van de Kamer van Koophandel waarschijnlijk ook zal vertalen in recordaantallen bedrijfsopheffingen en faillissementen in 2012.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Over COEN

Dit onderzoek brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak. Daarbij wordt in de analyse en de vraagstelling ingespeeld op actuele ontwikkelingen. De enquête is gebaseerd op kwalitatieve verwachtingen van ondernemingen en geeft daarom een stemmingsbeeld van ondernemers over de huidige en toekomstige gang van zaken.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners