Werkgevers communiceren slechter, maar reageren wel steeds sneller

Peter Boerman Op 21 oktober 2016
Gem. leestijd 3 min 829x gelezen
Deel dit artikel:
Werkgevers communiceren slechter, maar reageren wel steeds sneller

Op werkenbij-sites is steeds minder informatie te vinden over de procedure, je privacy en de arbeidsvoorwaarden. Maar werkgevers reageren wel steeds sneller op een sollicitatie.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Digitaal Werven-onderzoek dat een groot aantal Nederlandse wervingssites van werkgevers tegen het licht houdt en met mystery sollicitaties de candidate experience test.

digitaal werven communicatie

De minste informatie in 6 jaar

Het is opvallend om te zien dat werkgevers minder informatie dan ooit op hun sites opnemen over zaken als de geboden arbeidsvoorwaarden of hoe de sollicitatieprocedure precies in zijn werk gaat. Tenminste: dat doen ze minder vaak dan de afgelopen 5 jaar. En dat terwijl de afgelopen 5 jaar juist steeds meer werkgevers een passage op hun site zetten over hoe de verdere sollicitatieprocedure eruit zag.

digitaal werven privacy statement

Ook al weinig info over de privacy van de sollicitant

Werkgevers blijken al net zo zuinig met informatie als het gaat om de privacy van de sollicitant. Hoewel volgens de Wet bescherming persoonsgegevens iedere werkgever verplicht is een statement op te nemen als er met persoonsgegevens wordt gewerkt, is hier slechts op 35 procent van de sites iets over te vinden. Veel andere werkgevers hebben weliswaar een privacy-statement op de site, maar daar is dan weer niets te vinden over hoe er met de gegevens van de kandidaten wordt omgegaan.

digitaal werven communicatie over reactietermijnWél meer informatie over reactietermijn

Aan de andere kant is er ook goed nieuws te melden. Werkgevers communiceren namelijk wél steeds vaker over de reactietermijn die ze hanteren. Niet alleen wordt vaker een concrete reactietermijn genoemd, die termijn wordt ook nog eens vaker gehaald, zo blijkt. En het grootste deel van de werkgevers laat zelfs binnen een week iets van zich horen. Dat is ook wel eens anders geweest…

digitaal werven reactiesnelheid

En het klopt ook met wat in de mail staat

Werkgevers reageren niet alleen steeds sneller, ze zijn er bovendien behoorlijk consistent over. Op de site en in de ontvangstbevestiging staan in elk geval in de overgrote meerderheid van de gevallen dezelfde termijnen genoemd. En als er niet dezelfde termijnen instaan, komt dat vooral omdat een van de genoemde termijnen als vaag te omschrijven is, terwijl de ander juist concreter is. Twee echt verschillende termijnen, dat komt maar heel weinig voor.

digitaal werven consistent

Non-response neemt weer toe

Werkgevers reageren weliswaar gemiddeld sneller op sollicitaties, er is helaas ook minder goed nieuws. Na jarenlange daling neemt de non-response op sollicitaties dit jaar namelijk weer licht toe.

digitaal werven non-response

Op 3 november volgen alle resultaten

Op 3 november wordt in Utrecht Digitaal-Werven georganiseerd. Hier worden alle cijfers gepresenteerd van het onderzoek, waarvoor 500 organisaties zijn onderzocht op 100 facetten van de Digitale Sollicitatie-ervaring. Hoofdspreker is Matthew Jeffery. Hij komt voor het eerst in Nederland spreken over hoe bij SAP recruitment is georganiseerd. Kaarten zijn hier nog te bestellen.

Lees meer over Digitaal-Werven

Foto

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners