Werkgevers: ‘Het wordt in 2015 allemaal nog veel flexibeler’

Peter Boerman Op 27 november 2014
Gem. leestijd 2 min 1606x gelezen
Deel dit artikel:
Werkgevers: ‘Het wordt in 2015 allemaal nog veel flexibeler’

Nóg minder vast personeel, en nog meer flex. En vacatures invullen? Géén probleem.

Dat is kort gezegd de toekomstverwachting voor 2015 van de Nederlandse werkgevers, aldus een AWVN-onderzoek onder 146 ondernemingen,verspreid over alle sectoren van de economie, alle provincies en alle grootteklassen, waarbij grote bedrijven iets zijn oververtegenwoordigd. Van alle respondenten voorziet 1 op de 3 dat het aantal vaste medewerkers zal afnemen, eveneens 1 op de 3 denkt dat het flexibele personeelsbestand juist zal groeien.

Alleen technici schaars

De werkgevers verwachten komend jaar in meerderheid (75 procent) geen serieuze problemen bij de vervulling van vacatures. Bij degenen die dergelijke problemen wel verwachten, gaat het vooral om technisch geschoolden op alle niveaus.

Zorgen over productiviteit

Volgens werkgeversvereniging AWVN bevestigt dit onderzoek de voortgaande flexibiliseringstrend in het bedrijfsleven. Uit de enquête blijkt verder dat werkgevers zich vooral zorgen maken over de ontwikkeling van de concurrentiepositie van hun bedrijf in 2015 (40 procent) en in samenhang daarmee over de ontwikkeling van de productiviteit van de medewerkers. Met name de vergrijzing van het personeelsbestand  speelt veel werkgevers parten. Verder noemt meer dan 30 procent van de respondenten stijgende personeelskosten als zorgpunt. Gevraagd naar het belangrijkste aandachtspunt in het personeelsbeleid van de komende twee jaar staat op #1: duurzame inzetbaarheid, oftewel: beleid en maatregelen gericht op het gemotiveerd en productief inzetbaar houden van medewerkers, waaronder opleidingen en gezondheidsbeleid.

locatie-de-wereld-werft-2014-620x330De flexiblisering van de arbeidsmarkt is ook het thema van De Wereld Werft 2014, het jaarlijkse evenement van Werf&, dat dit jaar plaatsvindt op 11 december in Regardz The Globe in Den Haag. Inschrijven kan hier.

Nu ook ochtendprogramma

Naast het reguliere middagprogramma van 12.00 uur is De Wereld Werft dit jaar voor het eerst uitgebreid met 2 verdiepende masterclasses in de ochtend. Rob de Laat van MS Staffing verzorgt de masterclass ‘Professioneel inhuren van flexibele arbeid‘ en Bertrand Prinsen van Labor Redimo de masterclass ‘Integraal organiseren van (human) resources‘.

Stel je eigen breakout-programma samen

Naast het plenaire programma met sprekers van onder meer Booking.com en Liander kun je je eigen breakout-programma samenstellen. Het aantal plaatsen bij deze breakouts is beperkt, dus reserveer een stoel door je in te schrijven.

Foto boven via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners