Werkgevers verwachten dit jaar maar liefst 1,2 miljoen (!) vacatures te moeten vervullen

Peter Boerman Op 29 januari 2019
Gem. leestijd 3 min 1253x gelezen
Deel dit artikel:
Werkgevers verwachten dit jaar maar liefst 1,2 miljoen (!) vacatures te moeten vervullen

Dit jaar ontstaan naar schatting 1,2 miljoen vacatures. De meeste daarvan ontstaan in de sectoren detailhandel (215.000) en zorg en welzijn (170.000). De helft van al die vacatures is naar verwachting ‘moeilijk vervulbaar’.

Dat blijkt uit prognoses en een enquête onder ruim 2.000 werkgevers van het UWV. Wat valt in die cijfers verder op?

  • Ruim de helft van de werkgevers zegt dat door de krapte op de arbeidsmarkt vacatures minder snel vervuld worden. Bijna de helft noemt dat de werkdruk hoger wordt en 41% verwacht dat de loonkosten zullen stijgen als gevolg van de krapte.
  • 2 van de 10 bedrijven verwachten dat het (veel) moeilijker wordt om personeel te behouden.
  • 3 van de 10 werkgevers met vervulde vacatures hebben een vacature vervuld met iemand die niet de juiste opleiding of scholing had.
  • Ruim 30% denkt dat het dit jaar (veel) moeilijker wordt dan vorig jaar om vacatures te vervullen, bij werkgevers die nu al moeilijk vervulbare vacatures hebben is dat zelfs 41%.

Bijna de helft van de vacatures (46%) is momenteel moeilijk in te vullen. Vooral voor bedrijven in de bouwsector is het lastig (gekwalificeerde) mensen te vinden, zo meldt uitkeringsinstantie UWV.

Krapte op recordstand in meer dan 10 jaar

Sinds het derde kwartaal van 2008 is de krapte op de arbeidsmarkt niet zo groot geweest, merkt UWV op. De krapte is vooral merkbaar in beroepen in de techniek, vervoer en logistiek, ICT en zorg. Ook in de horeca is de behoefte groot, met dit jaar naar verwachting meer dan 100.000 vacatures.

uwv onderzoek vacatures vervullenEn, wat doen werkgevers dan?

En, wat doen werkgevers dan om al die vacatures te vervullen? Daar blijken we nog niets van onze stoel van te vallen. Bijna 40% van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures zet als éxtra inspanning de vacature uit via meer of andere wervingskanalen zoals LinkedIn, vacaturesites, en advertenties. Ook schakelen bedrijven vaak het eigen personeel of netwerk of werving- en selectiebureaus in. Of ze gaan zelf actief op zoek naar kandidaten. Toch zegt nog zo’n 1 op de 5 werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures dat ze geen extra inspanningen hebben verricht om de vacatures te vervullen.

De eisen aanpassen? Nee, dat nauwelijks

Worden de eisen verlaagd om die lastige vacature toch maar te vervullen? Nee, dat nauwelijks, aldus de ondervraagde werkgevers. Iets meer dan 1 op de 10 werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures geeft (spontaan) aan dat ze de functie-eisen en/of de arbeidsvoorwaarden hebben aangepast. Veel anderen zeggen dat het ‘niet nodig’ is of ‘niet binnen het bedrijfsbeleid past’.

Iets meer dan 1 op de 10 werkgevers geeft (spontaan) aan dat ze de functie-eisen hebben aangepast

Wel hebben 3 van de 10 werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures iemand die niet de juiste opleiding of scholing had op zo’n vacature benoemd. Vaak werd er dan via learning on the job en/of training en scholing voor gezorgd dat de kandidaat toch op de functie aansloot. Kennelijk ervaren ze dat (nog) niet als aanpassen van de eisen.

uwv extra inspanningen vacatures vervullenLees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners