Werkloosheid neemt toe in alle provincies

Redactie Op 08 maart 2010
Gem. leestijd 2 min 2095x gelezen
Deel dit artikel:

Werkloosheid neemt toe in alle provinciesIn alle provincies was de werkloosheid vorig jaar hoger dan een jaar eerder. Vooral in Noord-Brabant was de stijging groot. De jeugdwerkloosheid steeg het hardst in Zuid-Nederland. De werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking liep in Nederland in 2009 op van 3,9 procent naar 4,9 procent.

De stijging was echter niet in alle provincies even sterk. In Noord-Brabant ging het aantal werklozen omhoog van 3,4 naar 4,8 procent. Een jaar eerder had deze provincie nog de op een-na-laagste werkloosheid. Dit blijkt uit nieuwe cijfers  van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de metaalnijverheid heeft in Brabant tijdens de economische crisis harde klappen opgelopen aldus het CBS. Hetzelfde geldt voor de computerchipsindustrie en toeleveranciers van deze bedrijfstakken. Ook in Utrecht en Noord-Holland ging de werkloosheid fors omhoog. De toename was het kleinst in Zeeland. De werkloosheid was daar ook het laagst met 3,8 procent. Groningen had met 6,7 procent opnieuw de hoogste werkloosheid, gevolgd door Drenthe met 6,5 en Limburg met 6,2 procent.

Onder jongeren van 15 tot 25 jaar is de werkloosheid relatief hoog. Deze liep op van 8,7 in 2008 tot 11,2 procent in 2009. Noord-Nederland had met 14,4 procent de hoogste jeugdwerkloosheid. In het zuiden was dat 12,4 procent, maar daar was de stijging groter.

Meer mannen werkloos in Europa
Uit europees onderzoek bleek vorige week dat voor het eerst in de geschiedenis het werkloosheidspercentage onder mannen hoger is dan onder vrouwen. Dit weerspiegelt de effecten van de economische crisis, die ‘mannelijke’ sectoren als bouw en productie relatief hard raakt, zo blijkt uit gegevens van Eurostat.

Afgelopen januari zat in Europa 9,3 procent van de vrouwen zonder werk, terwijl dit percentage onder mannen 9,7 procent bedroeg. De grootste verschillen in het voordeel van vrouwen zijn zichtbaar in Estland, Litouwen, Letland, en Ierland. In Nederland was in januari 2010 vier procent van de vrouwen werkloos, tegenover 4,4 procent van de mannen. Nederland heeft overigens nog altijd het laagste werkloosheidspercentage van Europa.
Bronnen: CBS | Eurostat

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners