Werknemer heeft behoefte aan ontwikkelgesprek

Redactie Op 14 januari 2013
Gem. leestijd 2 min 1990x gelezen
Deel dit artikel:
Werknemer heeft behoefte aan ontwikkelgesprek

Werknemer heeft behoefte aan ontwikkelgesprekEen kwart van de Nederlandse werknemers (24%) heeft behoefte aan een ontwikkelgesprek na de beoordeling, maar krijgt dit niet. Dit blijkt uit onderzoek van ISBW Opleiding & Training, waarin werknemers en werkgevers gevraagd werd naar hun verwachtingen en wensen met betrekking tot de beoordelingsgesprekken.

41% heeft standaard ontwikkelgesprek

Voor 41 procent van de werknemers is een ontwikkelgesprek standaard in de procedure opgenomen en voor 20 procent geldt dat een dergelijk gesprek niet standaard, maar wel op verzoek kan plaatsvinden. 15 procent van de werknemers krijgt geen ontwikkelgesprek, maar vindt dit ook niet nodig. Van de ondervraagde werkgevers geeft 16 procent aan dat een ontwikkelgesprek geen onderdeel uitmaakt van de procedure, maar dat wel gewenst vindt. 8 procent van de werkgevers vindt een ontwikkelgesprek niet nodig.

Gemiste kans

Else Slegers, directeur van ISBW: ‘Ontwikkelgesprekken vormen voor veel bedrijven al een vast onderdeel in de HR-procedure. Toch is er ook nog een grote groep werknemers die niet in deze behoefte wordt voorzien. Een gemiste kans, omdat ontwikkelgesprekken er, anders dan beoordelingsgesprekken, toe kunnen bijdragen dat een werknemer geprikkeld en geïnspireerd wordt om over zijn grenzen heen te stappen, inzicht te verwerven en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Met een ontwikkelgesprek krijgen werknemers veel meer grip op hun loopbaan dan met beoordelingsgesprekken alleen. Er wordt gekeken naar waar de werknemer behoefte aan heeft qua ontwikkeling als persoon in plaats van puur en alleen te kijken naar zijn prestaties en groei in de huidige functie. Werkgevers kunnen hun werknemers met een ontwikkelgesprek echt helpen bij hun groei. Dat lijkt me voor alle werknemers in 2013 een mooi uitgangspunt.’

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners