Werkzoekenden klagen nu ook zelf over de kloof na hun opleiding

Peter Boerman Op 31 augustus 2016
Gem. leestijd < 1 minuut 1173x gelezen
Deel dit artikel:
Werkzoekenden klagen nu ook zelf over de kloof na hun opleiding

Werkgevers klagen graag en vaak over de kloof tussen theorie en praktijk. Maar ook de werkzoekenden zelf vinden nu dat hun opleiding slecht aansluit op wat het werk van ze verwacht.

loes dingemans“De discussie over de kloof tussen de arbeidsmarkt en opleidingen is één die al jaren voortduurt”, zegt Loes Dingemans (foto), algemeen directeur van Unique, dat er recent onderzoek naar deed. “Ondanks vele initiatieven vanuit de overheid, het onderwijs en ondernemend Nederland, lijkt de kloof ook niet veel kleiner te worden.”

Marktmonitor

Uit het jaarlijkse kandidatenonderzoek en de MKB marktmonitor die Unique recent uitvoerde, onder 1.161 werkzoekenden en 2.142 MKB’ers, blijkt dat 44 procent van de werkgevers zegt dat kandidaten vanuit hun opleiding onvoldoende zijn voorbereid op de huidige arbeidsmarkt. Opvallender is dat ook onder werkzoekenden maar liefst 40 procent het ermee eens dat wat zij op hun opleiding geleerd hebben, onvoldoende aansluit bij wat het werkende leven van ze verwacht.

Bijbaan of extra vakken

Studenten doen er daarom goed aan om hun blikveld al tijdens de opleiding te verbreden, adviseert Dingemans. “Denk hierbij aan een bijbaan, bestuurscommissie of extra vakken. Door zulke activiteiten houdt de werkzoekende nog enigszins grip op het effect van de kloof tussen theorie en praktijk. Er is immers weinig vervelender dan verwachtingen die niet stroken met de werkelijkheid. Zowel voor de werknemer als voor de werkgever.”

Beeld via Pixabay

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners