Waarom steeds meer bedrijven videorecruitment inzetten om jongeren te werven

Peter Boerman Op 27 februari 2019
Gem. leestijd 3 min 1979x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom steeds meer bedrijven videorecruitment inzetten om jongeren te werven

Steeds vaker zetten graduate recruiters video in voor hun werving en selectie. Logisch, want video maakt het makkelijker en sneller om met jong talent in contact te komen. Daarnaast maakt video je als organisatie aantrekkelijker en kan het helpen bij de selectie, stelt een recente whitepaper.

De slag om de recent afgestudeerden van nu wordt steeds intenser. Wie kan het eerst het beste talent aan zich binden? Volgens PwC-onderzoek maken millennials vanaf volgend jaar maar liefst 50% van de wereldwijde beroepsbevolking uit. Maar hoe werf je die leiders van morgen nu al het best? Veel organisaties kampen daarmee.

‘Zonder moderne, innovatieve wervingsmethodes wordt jong talent aantrekken heel moeilijk’

Volgens een recente whitepaper moeten organisaties dringend op zoek naar nieuwe innovatieve, (kosten)effectieve methodes om aantrekkelijk te worden voor de jonge doelgroep. De auteurs zien daarbij met name veel potentie in online video-interviews. Met video kunnen graduate recruiters volgens hen immers ‘in een kortere tijd meer kandidaten zien. Zo krijgen ze eerder in het proces een completer beeld van elke kandidaat. Deze aanpak zorgt ervoor dat de kwaliteit van hun nieuwe, jonge werknemers, drastisch omhooggaat.’

Jonge mensen hebben nog weinig cv

Momenteel gebruiken al tal van organisaties video in hun werving-en-selectieproces. Denk aan de gemeentes Rotterdam en Amsterdam, maar ook bijvoorbeeld KLM, Randstad en het ministerie van Buitenlandse Zaken werven al zo succesvol jong talent. Video-interviews zijn met name bij jonge mensen een uitkomst, zeggen de auteurs. Recent afgestudeerden hebben immers nog maar een vrij beperkt cv. ‘En de opleiding is uiteraard van groot belang, maar niet altijd de beste indicator of iemand de functie ook daadwerkelijk aankan. Puur selecteren op basis van de genoten studie en de beperkte werkervaring is daarom onbetrouwbaar.’

hard skills als technische vaardigheden en kennis bepalen Slechts 15% van het werksucces

Uit onderzoek blijkt dat het beste talent herkennen een van de grootste uitdagingen is voor graduate recruiters. Tegelijkertijd zoeken ze wel naar manieren om de persoonlijkheid, het arbeidsethos en een match met de bedrijfscultuur in kaart te brengen. Logisch, want ander onderzoek van de Harvard Universiteit, de Carnegie Foundation en het Stanford Research Center, meldt dat soft en people skills maar liefst 85% van het succes op het werk bepalen. Slechts 15% blijkt afhankelijk van hard skills als technische vaardigheden en kennis.

‘Meteen eerste echte gesprekken’

Videorecruitment is daar volgens de whitepaper een mooi antwoord op. Het geeft kandidaten de mogelijkheid persoonlijkheid toe te voegen aan de sollicitatie, waardoor recruiters hun eerste selectie niet alleen hoeven te baseren op kennis en vaardigheden, maar ook meteen iemands soft en people skills kunnen herkennen. Een boodschap die ook WPP, het grootste marketing- en communicatiebureau ter wereld, inmiddels begrepen heeft. Zij passen al jaren de videorecruitmenttechnologie van Cammio toe in hun speciale Graduate Fellowship Program. Door de implementatie hiervan wint WPP enorm aan efficiëntie en ontmoet het zelfs 260% (!) meer kandidaten dan met traditionele werving. “Wij lezen niet meer puur woorden op papier, maar hebben meteen de eerste echte gesprekken met onze kandidaten”, aldus Jon Steel, Director of the Fellowship bij WPP.

De time-to-hire wordt hiermee met 30% teruggebracht, terwijl de recruitmentkosten ruim 20% dalen

Maar er zijn meer redenen om in te zetten op videorecruitment, zo stelt de whitepaper. De arbeidsmarkt wordt bijvoorbeeld steeds internationaler. En dan helpt video om mensen toch te kunnen zien, zonder dat ze grote afstanden hoeven afleggen. ‘Daarnaast biedt videorecruitment de mogelijkheid om eenvoudig een groot aantal kandidaten online te screenen, te beoordelen en te vergelijken. Dit proces is bovendien een stuk aantrekkelijker voor kandidaten, die het interview kunnen opnemen wanneer het hen uitkomt. Wellicht zelfs tijdens de wereldreis in aansluiting op het afstuderen. En verschillende tijdzones vormen hierdoor geen enkele barrière.’

Al met al kan videorecruitment de time-to-hire met 30% terugbrengen, terwijl de recruitmentkosten ruim 20% dalen, aldus de whitepaper.

whitepaper cammio videorecruitmentMeer weten over de voordelen van videorecruitment?

Download dan nu de hele whitepaper.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners