Gem. leestijd 2 min  2249x gelezen

Wie durft er nu nog over salaris te beginnen?

Werf& Nieuwsbrief

  • Ik kan me op ieder moment weer afmelden en mijn gegevens worden niet verstrekt aan derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wie durft er nu nog over salaris te beginnen?

Welke sukkel begint er tegenwoordig nog over arbeidsvoorwaarden tijdens een sollicitatiegesprek? 

In een ingewikkelde arbeidsmarkt, waar zonder te blozen een master wordt gevraagd voor werk van mid-MBO-niveau, worden vragen over salaris, leaseauto of pensioen niet op prijs gesteld door de potentiële werkgever.

Als dat werk er nog is tenminste, want veel daarvan is een paar jaar geleden al naar Polen verplaatst. Daar heeft men de mijnen kortgeleden verlaten, om zich geheel en al te richten op virtueel boekhouden en het betere ‘salarisadministreren’.

Als werkzoekende mag je in Nederland al ruimschoots naast je schoenen lopen van trots als je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Een gesprek waarin absoluut geen fouten worden getolereerd, anders sta je binnen 5 minuten weer buiten. Voor jou 100 anderen, vriend. Mensen die zich wél voorbereiden.

Nederigheid is gepast. Ultieme nederigheid. Een buiging bij binnenkomst is wellicht wat overdreven. Aan tafel zittend met je handen gevouwen. Voeten plat op de grond. En dan zie je 5 geheel onvoorbereide hyena’s tegenover je zitten, die hun dagelijkse activiteiten kort hebben onderbroken om jou te ontmoeten. Om je meedogenloos te testen. Niet zozeer om jouw kennis en kunde te kunnen beoordelen, want je bent toch over-qualified. Men wil alleen maar weten of jouw lichaam, voorkomen en geest vlekkeloos in het team passen. Of je op tijd je mond houdt. Of je doet wat wordt gezegd. Of je begrijpt dat het kantoor flexibele werktijden heeft en wat dat betekent.

En dan stel je jouw vragen dus niet. Je hebt geen schijt aan de situatie. Je gaat naar huis en wacht af. Vaak hoor je nooit meer iets, maar met een beetje mazzel is het bericht positief. Dan zie je wel wat men je wilt vergoeden. Dan wacht je maar af tot jij je eerste loonstrook krijgt. Alles beter dan een WW-uitkering.

Ook wel zo rustig, voor de recruiter. Hoeft-ie daar in elk geval geen lastige vragen over te verwachten.

Deze column is geschreven door Jeroen Riemeijer en verscheen in het meest recente Werf& magazine, dat gaat over arbeidsvoorwaarden. Jeroen Riemeijer is talent manager bij de TU Delft, initiatiefnemer van Intransition en vaste columnist bij Werf&.

Beeld via Flickr.com, epsos.de

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners