Wil je kwaliteit? Plaats dan geen vacatures meer

Peter Boerman Op 13 mei 2015
Gem. leestijd 2 min 3256x gelezen
Deel dit artikel:
Wil je kwaliteit? Plaats dan geen vacatures meer

Kwalitatief de beste mensen aannemen? Benader ze dan liever zelf, dan dat je overal je vacature plaatst en maar kijkt wie er reageert.

stand van werven

Dat is kort gezegd de conclusie die te trekken valt uit De Stand van Werven 2015, een onderzoek onder ruim 250 professionals in het vak van werving en selectie.

Talentpools

Een eigen talentpool opzetten en bijhouden achten de respondenten gemiddeld het belangrijkst om actief het beste talent te benaderen, gevolgd door een eigen recruitmentsysteem. Ook referrals (collega’s werven nieuwe collega’s), interne doorstroom en stagiairs worden gezien als belangrijk om actief goede mensen te benaderen.

Geen post, spray and pray

Post, spray and pray’ – oftewel: (massaal) vacatures verspreiden via sociale media en (gratis) vacaturesites – levert weliswaar volume, maar minder kwaliteit op, aldus de respondenten: het aantal mensen dat beter presteert dan de functie-eisen vragen (de zogeheten outperformers) blijft hier achter. Dit geldt dus ook voor de alom zo veel gebruikte sociale media: het is een aardige manier om snel vacatures onder een brede doelgroep bekend te maken, maar leidt daarmee zeker nog niet automatisch tot de beste kandidaat, zo stellen de respondenten in het onderzoek.

Weinig gemeten

Hun antwoorden zijn overigens wel behoorlijk subjectief te noemen: bijna de helft van hen zegt bijvoorbeeld geen indicatie te kunnen geven van de verhouding tussen het ingezette wervingskanaal en de kwaliteit van de geworven medewerkers. In de praktijk blijkt overigens ook slechts 2 procent de quality of hire daadwerkelijk te meten (bron). Maar goed, een nuttige indicatie is het natuurlijk wel, en wie een outperformer wil aannemen, kan dus waarschijnlijk veel beter zélf aan de slag dan maar weer een vacature zetten en vervolgens hopen dat vanzelf de beste kandidaat komt bovendrijven.

stand van wervenDe Stand van Werven 2015

Het onderzoek ‘Stand van Werven 2015‘ is door Intelligence Group uitgevoerd in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en is verschenen op 12 mei. Aanvragen kan hier.

Doe mee aan de bootcamp

Weten hoe je geen vacatures meer plaatst, maar toch de beste medewerkers voor uw organisatie werft? Leer het op de eerste Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie. Update uw kennis en ga direct aan de slag voor uw eigen organisatie.

Of lees eerst verder:

Foto via Flickr.com

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners