Enorme ‘wildgroei’ aan vraag naar recruiters – aanbod blijft steeds verder achter

Peter Boerman Op 02 mei 2017
Gem. leestijd 2 min 2073x gelezen
Deel dit artikel:
Enorme ‘wildgroei’ aan vraag naar recruiters – aanbod blijft steeds verder achter

De vraag naar recruiters beleeft al tijdenlang record op record. De vraag is momenteel zo groot, dat het aanbod van opgeleide wervers en selecteurs daar bij lange na niet aan kan voldoen.

Het aantal vacatures voor recruiters lag in het eerste kwartaal van dit jaar maar liefst 54 procent (!) boven het aantal in dezelfde periode in 2016, en 38 procent boven het niveau van het laatste kwartaal van 2016. Zo blijkt uit cijfers van Jobfeed, door Compagnon en de Intelligence Group verzameld voor de kwartaalupdate van het onderzoek De stand van HR. En 2016 was op zich ook al een jaar waarin de recruiters niet aan te slepen leken.

stand van hr

‘Aanbod nagenoeg nihil’

De vraag naar werving- en selectiefunctionarissen is in een jaar tijd zelfs met twee derde gestegen, naar ruim 900 vacatures. “Er bestaat bijna een wildgroei in de vraag naar recruiters en anderen die zich met werving en selectie bezighouden”, zegt Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group. “En dat terwijl de markt voor kwalitatieve recruiters al kwartalen is opgedroogd. In vergelijking met de vraag is het aanbod van opgeleide en gekwalificeerde recruiters nagenoeg nihil. Opvallend is ook dat hun aantal stagneert of zelfs kleiner wordt. Een zorgelijke constatering voor het vak.”

‘Het aantal opgeleide recruiters stagneert of krimpt zelfs. dat is zorgelijk voor het vak’

Ook HR-vacatures naar record

De grote vraag naar recruiters is er mede verantwoordelijk voor dat het totaal aantal online HR-vacatures in het eerste kwartaal van 2017 naar een nieuw record is gestegen. In totaal werden er begin dit jaar online 12.109 unieke HR-vacatures gevonden, een stijging van 40 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en een groei van 28 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016.

stand wildgroei vraag recruiters

MBO-segment trekt aan

De groei van de vraag naar HR-specialisten vindt vooral plaats binnen het HBO-segment. De vraag binnen het WO-segment stijgt langzaam, terwijl met name het MBO-segment lijkt aan te trekken. Door de explosief stijgende vraag wordt HR-personeel werven steeds lastiger. “We merken dat de vraag naar HR-professionals harder stijgt dan het aanbod. Het wordt lastiger de passende kandidaat te vinden. Alleen maar vacatures posten volstaat niet meer, het is zaak het juiste netwerk in te zetten”, aldus Compagnon-directeur Frank Roders.

Meer lezen?

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners