Wim op woensdag: Helpt veel solliciteren om goed te kunnen recruiten?

Helpt het om ervaringsdeskundige te zijn als je goed wilt kunnen recruiten? Dat niet meteen, stelt Wim van den Nobelen. Maar als je een recruiter zoekt, is het misschien wel slim om een ervaren sollicitant te vragen om met je mee te kijken…

Wim Van den Nobelen Op 10 januari 2024
Gem. leestijd 3 min 120x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Helpt veel solliciteren om goed te kunnen recruiten?

Veel voetballers worden trainer. Weinig trainers worden voetballer. Logisch. Topvoetballers verslijten meerdere trainers en leren hierdoor verschillende trainingsmethodes. Als je zelf niet meer op niveau kunt spelen is trainer worden een mooie manier om betrokken te blijven. Iets heel anders maar toch vergelijkbaars geldt voor drugsverslaafden. Een ex-verslaafde kan een prima begeleider worden om mensen te helpen met afkicken, waar je hoopt dat begeleiders geen verslaafde worden. De afgekickte verslaafde kan degene die wil afkicken waarschijnlijk ook prima helpen.

Worden mensen die vaak gesolliciteerd hebben beter in recruitment?

Een ex-verslaafde zal niet per definitie een betere begeleider zijn, maar kennis van zaken hebben is wel een grote plus. Net zoals dat voor voetballers geldt. Veel toptrainers hebben immers zelf ook een achtergrond als topvoetballer. Maar de vraag is: gaat dit ook op bij recruitment? Worden mensen die vaak gesolliciteerd hebben ook zelf beter in recruitment? En andersom: zijn mensen die veel met recruitment bezig zijn zelf ook betere kandidaten?

De beste stuurlui…

Net als bij de meeste zaken waar je goed in wilt worden, is het allereerst van belang dat je het leuk vindt. De kans is minimaal dat je een fenomenale voetballer bent, maar geen interesse in het spelletje hebt. Hoewel het misschien een vreemde vergelijking is, gaat dit ook op voor drugs. De kans dat je verslaafd raakt als drugs niks met je doen is minimaal. Dus durf ik ook de stelling wel aan dat je niet goed in recruitment zult worden, als je er vaak te maken mee hebt gehad, maar recruitment niet leuk vindt. De kans dat je dan weet hoe het zo moeten acht ik dan wel weer groot. Doe hier jouw voordeel mee en laat mensen in jouw eigen organisatie, met name de personen die veel ervaring hebben met recruitment, eens naar jouw werkwijze en proces kijken.

Laat mensen die veel ervaring hebben met recruitment eens naar jouw werkwijze en proces kijken.

De tweede vraag is lastiger te beantwoorden. Zijn mensen die veel met recruitment bezig zijn zelf ook betere kandidaten? Hier heb ik neiging om minder positief te zijn. Bij de loodgieter lekt de kraan thuis, de dokter is zelf de slechtste patiënt en de docent de minste leerling. Veel bezig zijn met recruitment maakt je misschien juist een míndere kandidaat. Hoe ondervang je dit als je een recruiter zoekt? Draai de zaken eens om. Laat de medewerker die het vaakst gesolliciteerd heeft dit gesprek eens voeren. Een ervaren voetballer kan prima beoordelen of een trainer capabel is. Een ex-verslaafde kan prima inschatten of een begeleider verstand van zaken heeft. En zo kan een multisollicitant uitstekend aangeven of een recruiter weet hoe om te gaan met mensen.

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.

Lees ook:

Credit foto boven

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners