Wim op woensdag: Over ‘Talent Intelligence’ als sleutel tot succesvolle talent acquisition

Eind september vond in Hoofddorp het allereerste Talent Intelligence Congres ooit in de wereld plaats. Wim van den Nobelen was er twee dagen bij, en vertelt wat hij er opgestoken heeft. Dat blijkt best veel te zijn.

Wim Van den Nobelen Op 04 oktober 2023
Gem. leestijd 4 min 312x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Over ‘Talent Intelligence’ als sleutel tot succesvolle talent acquisition

Als je aan Bard vraagt wat Talent Intelligence is, dan komt hij met het volgende antwoord: ‘Talent Intelligence is het gebruik van data en analytics om inzichten te verkrijgen in de talentmarkt en de werknemers binnen een organisatie. Deze inzichten kunnen worden gebruikt om een breed scala aan activiteiten te ondersteunen, zoals werving, selectie, talentontwikkeling en talentbehoud.’

TI is the new kid on the block and it is here to stay.

Juist. Je zou ook kunnen zeggen: TI is the new kid on the block and it is here to stay. In de huidige arbeidsmarkt is het vinden van de juiste talenten een uitdaging. De war for talent is in volle gang en de concurrentie is groot. Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie de beste kandidaten aantrekt en behoudt? TI, oftewel: het verzamelen, analyseren en interpreteren van data om inzicht te krijgen in de talenten van een organisatie kan hierbij een belangrijke rol spelen. Deze data kunnen afkomstig zijn uit verschillende bronnen, zoals personeelsdossiers, sollicitaties, social media en marktonderzoek.

Rina Joosten-Rabou (Pera) op het podium.

Van OSINT tot GEOINT

Men spreekt dan over OSINT, Open Source Intelligence, maar er bestaat ook een HUMINT, TECHINT, SOCINT en een GEOINT. Allerlei vormen van Intelligence die je kunt gebruiken. Talent intelligence kan namelijk een belangrijke toegevoegde waarde hebben voor talent acquisition, leerde ik. Zo kan het helpen bij:

  • Het beter begrijpen van de behoeften van de organisatie
  • Het identificeren van de juiste talenten
  • Het optimaliseren van de werving- en selectieprocessen
  • Het verbeteren van de retentie van talenten

Ad 1: Betere match

Door Talent Intelligence te gebruiken, kan een organisatie beter begrijpen wat de behoeften zijn van de organisatie en van de functie die wordt ingevuld. Hierdoor kan de organisatie een betere match maken tussen de kandidaat en de functie.

Ad 2: Sneller vinden

Talent Intelligence kan ook helpen om de juiste talenten sneller te vinden. Door data te analyseren, kan een organisatie zien welke talenten er beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Dit kan de organisatie helpen om de wervingstijd te verkorten.

Ad 3: Betere beslissingen

Door Talent Intelligence te gebruiken, kan een organisatie beter onderbouwde beslissingen nemen over de werving en selectie van talenten. Hierdoor kan de organisatie de kans op succes vergroten.

Eind september vond in Hoofddorp het allereerste Talent Intelligence Congres ooit in de wereld plaats. Wim van den Nobelen was erbij.
Mede-organisatoren Toby Culshaw en Alison Ettridge tijdens een van hun sessies.

Conclusie

Mijn conclusie na twee dagen? Dat Talent Intelligence een krachtig middel is dat kan helpen om succesvol talent acquisition te realiseren. Door data te verzamelen, analyseren en interpreteren, kan een organisatie beter begrijpen wat de behoeften zijn van de organisatie en van de kandidaten. Dit kan leiden tot een betere match, een snellere werving en betere beslissingen.

Talent Intelligence is een krachtig middel dat kan helpen om succesvol talent acquisition te realiseren.

Tips om zelf met het implementeren van Talent Intelligence te beginnen:

  • Start met een duidelijke strategie
  • Betrek alle stakeholders
  • Begin klein en bouw verder
  • Meet de resultaten
Eind september vond in Hoofddorp het allereerste Talent Intelligence Congres ooit in de wereld plaats. Wim van den Nobelen was erbij.
Wim van den Nobelen (rechts), in Hoofddorp.

Takeaway van het TI Congres

Misschien wel de beste manier om snel effect te zien en draagvlak te krijgen om Talent Intelligence te integreren in jouw talent acquisition-strategie is die van data in combinatie met locatie. De praktijk laat zien dat met de juiste data bedrijven beter in staat zijn om een nieuwe locatie te kiezen. Cijfers als aanwezige doelgroep (op functie en skill-niveau), salarissen, concurrentie wel/niet, huisvestingskosten maar ook belastingdruk voor de medewerkers en kansen op de woningmarkt. Informatie waar zowel het management als de recruiter blij van worden.

Talent Intelligence is misschien wel iets meer rocket science dan veel recruiters (en managers) gewend zijn.

Talent Intelligence is misschien wel iets meer rocket science dan veel recruiters (en managers) gewend zijn. Maar als je het goed aanpakt, kan het er wel voor zorgen dat jouw recruitment als een raket gaat!

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners