Wim op woensdag: Wat het échte probleem in recruitment is

Wat is het grootste probleem in recruitment? Dat zijn niet de slecht geschreven vacatureteksten, stelt Wim van den Nobelen. Het probleem zit juist nog een stapje eerder, bij de input daarvan.

Wim Van den Nobelen Op 31 januari 2024
Gem. leestijd 2 min 746x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Wat het échte probleem in recruitment is

De kans bestaat dat ik mensen voor het hoofd stoot, maar de kans is aannemelijk dat de personen op wie ik doel dit zelf niet zo zullen ervaren. Het ontkennen van onwetendheid wordt namelijk verleidelijker naarmate de onwetendheid groter is.

Het echte probleem in recruitment is… de taakomschrijving.

Wat is nu het échte probleem van recruitment? Nee, dat is niet de schaarste op de arbeidsmarkt. Het zijn ook niet de slecht geschreven vacatureteksten, de ongestructureerde interviews of processen die nergens op slaan. Het echte probleem in recruitment is… de functie- en taakomschrijving.

Altes aufgewärmt

Ondanks mijn ruim 20 jaar ervaring als recruiter kom ik zelden een vacature tegen die geschreven is op het moment dat de vacature ontstaat, door de mensen die kennis ervan hebben en een aantoonbaar direct belang hebben. Meestal zijn het oude, bestaande functieprofielen, ooit opgesteld door (een student) HR die geen enkele kennis heeft van wat men beschreven heeft.

credit

De taakomschrijving is de garbage in, garbage out van recruitment. Natuurlijk is het lastig om een grondige studie te maken van wat iemand nu werkelijk moet kunnen en gaat doen, maar gelukkig zijn verkeerde aannames geen sloopkogels die over een afdeling razen en enorme kosten met zich meebrengen. O ja, toch wel.

Onder het vergrootglas

Een taakomschrijving is dynamisch, verandert op bepaalde aspecten per jaar, maand of zelfs dag. Jij als recruiter hoort jezelf bij iedere vacature af te vragen: wie heeft deze omschrijving gemaakt en wanneer? Accepteer niet dat dit ooit zo opgesteld, dus dat we het maar zo moeten laten. Dat aanpassen te complex is, veranderen onrust geeft en over te veel schijven gaat, of dat het te veel tijd kost. Het kost veel meer tijd om dit te accepteren, dan het eens goed onder het vergrootglas te nemen.

Het kost veel meer tijd om dit te accepteren, dan het eens goed onder het vergrootglas te nemen.

Degene die hier te makkelijk over denkt, heeft er waarschijnlijk (op korte termijn) geen belang bij dat dit wordt aangepakt, maar vooral heeft men er in de meeste gevallen helemaal geen zin in om dat te doen. Maar wel klagen dat recruitment onvoldoende levert.

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij Strictly People
Wim van den Nobelen is eigenaar van werving- en selectiebureau Strictly People en recruiter op het gebied van Salarisadministratie.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners