Wim op woensdag: Wie tot tien kan tellen…

Investeren in de nieuwste technologie? Wim van den Nobelen raadt recruiters juist aan om meer te letten op technologie die zich allang bewezen heeft. Zoals: de good old telefoon. Want juist met een goed gesprek bereik je kandidaten.

Wim Van den Nobelen Op 21 februari 2024
Gem. leestijd 2 min 178x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Wie tot tien kan tellen…

Meer dan de helft van het mkb (52%) maakt zich zorgen om een tekort aan personeel. Even wat cijfers. Ongeveer 99% van het totale bedrijfsleven valt onder het mkb. Zij zijn verantwoordelijk voor 58% van de omzet in het bedrijfsleven en bieden werkgelegenheid aan 60% van alle werknemers. Die 60% komt overeen met ruim 4.000.000 werkenden. VNO-NCW en MKB Nederland kwamen vorige week met hun jaarlijkse Nationale Peiling Ondernemingsklimaat. Dit keer dus de 2024-variant.

Heel vervelend voor die recruiters die bij de 25% werken die niet willen investeren.

Tot zover niets spannend en waarschijnlijk allemaal wel bekend bij de meeste recruiters. Ook het gegeven dat ruim 25% van het MKB dit jaar níet gaat investeren zal bij de meesten niet tot een verrassing leiden. Heel vervelend wel voor die recruiters die bij deze 25% werken. Ze zullen zelf moeten zoeken naar kandidaten, vacatureteksten schrijven en bidden dat er sollicitanten op hun geplaatste vacatures komen die ze uitzetten op Indeed en LinkedIn.

Volop kansen

Voor die overige 75% waar wel geïnvesteerd wordt, liggen er volop kansen. Een integratie met bijvoorbeeld ChatGPT brengt misschien kosten met zich mee, maar bespaart tijd en energie die je anders zou gebruiken om alles handmatig te doen. Daardoor heb je tijd over om kandidaten te benaderen die bij die 52% werken die nu al een personeelstekort ervaren. Ik geef je op een briefje dat bij de bedrijven die nu al zeggen een tekort te hebben de medewerkers overbelast zijn. Mooi aanknopingspunt voor een goed gesprek.

Ik geef je op een briefje dat bij de bedrijven die nu al zeggen een tekort te hebben de medewerkers overbelast zijn.

Mijn advies is dan ook om te investeren in telefoons. Let wel: een echte, ouderwetse telefoon. Geen smartphone waarmee je filmpjes kunt kijken op TikTok, Facebook en YouTube. Maar gewoon, zo’n app waarop 10 cijfers zitten waarmee je de hele wereld kunt bellen. Wie kent de slogan nog? Wie tot 10 kan tellen, kan de hele wereld bellen. Kom er maar in, KPN….. eugh recruiter.

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners